Iowan opetuksia

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Rick Santorum ja Mitt Romney kisasivat maalikamera-ratkaisuun Iowan esivaaleissa. Kisa oli historiallisen tiukka, mutta se silti selvitti tulevien esivaalikierrosten nuotit.

Romneyn voitto vahvisti merkittävästi hänen saumojaan nousta republikaanien ehdokkaaksi. Vaikka hän sai vain noin 25 prosenttia Iowan republikaanien äänistä, mormoni-Romneyn menestys Iowan evankelististen konservatiivien hallitsemassa esivaalissa osoittaa, että evankelistiset kristityt eivät tee uskonnosta vaalien kynnyskysymystä.

Seuraavat esivaalit käydään New Hampshiressä, Romneyn kotiosavaltio Massachusettsin naapurissa, ja Romney nauttii siellä mittavaa gallup-etumatkaa. Mikäli Romney jatkaa Iowan voittoaan odotetulla murskavoitolla New Hampshiressä, hän ratsastaa poliittisen tsunamin harjalla Etelä-Carolinan esivaaleihin.

Republikaanit ovat ihailtavan kurinalaisia äänestäjiä. Jos Romney vakuuttaa Etelän arvokonservatiivit mahdollisuuksistaan voittaa presidentti Barack Obama, Etelä-Carolinan äänestäjät todennäköisesti pistävät ennakkoluulonsa syrjään ja antavat äänensä aikaisemmin vierastamalleen takinkääntäjä-mormonille. Jopa toinen tai kolmas sija Etelä-Carolinassa riittänee Romneylle momentin ylläpitämiseen.

Newt Gingrichin romahdus sekä Rick Perryn ja Michele Bachmannin surkea esiintyminen Iowassa pelaavat vahvasti Rick Santorumin pussiin. Santorum on vahvistamassa asemiaan evankelististen konservatiivien sekä republikaanien oikeiston ehdokkaana. Perry todennäköisesti luovuttaa Iowan katastrofin jälkeen, ja Bachmannin kampanja on sekin käytännössä kuollut. Gingrichin kannattaa katsoa peli ainakin Etelä-Carolinaan saakka. Kotiosavaltio Georgian naapuri saattaa elävöittää miehen kampanjan vielä ainakin hetkeksi.

Ron Paulin kolmas sija Iowassa ei merkitse mitään. Iowan malliset caucus-esivaalit ovat kuin luotu Paulille, jonka kampanja perustuu liki fanaattisten kannattajien omistautuneeseen työhön. Paul saa nyt lisää mediahuomiota sekä rahaa, mutta hänen libertaarinen konservatisminsa ei pure kansallisesti tärkeiden arvokonservatiivisten äänestäjien ja republikaanisten haukkojen parissa.

Romneyn momentti on nyt vahva. Hän pystyy nyt kampanjoimaan varovaisella ja maltillisella profiililla, säästäen ruutia ja rahaa Obamaa vastaan. Romneyn kampanja pelannee seuraavat viikot varovaista ajantappo-peliä: ehdokkaalla ei ole enää tarvetta räväköihin lausuntoihin, vaan pelkkä mokien välttäminen riittää.

Soundtrack: Kurt Vile, Smoke Ring for My Halo.