Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Iowan esivaali antoi esimakua tulevasta: demokraatit kampanjoivat kriisimoodissa, suurin voittaja oli Donald Trump

Blogit Americana 5.2.2020 09:11
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Iowan esivaaleista kehittyi surkuhupaisa tapahtuma ja pienimuotoinen metafora koko Yhdysvaltain demokraattipuolueen tilasta vaalivuonna 2020.

Keskilännen osavaltio on yli 90-prosenttisesti valkoinen. Sen väestöstä ainoastaan 3,5 prosenttia on afroamerikkalaisia ja alle kolme prosenttia aasialaisia. Väestörakenteensa osalta Iowa ei todellakaan edusta demokraattisen puolueen profiilia.

Osavaltion esivaaleissa on myös käytössä omituinen, vaalikokouksiin perustuva vaalitapa.

Toisin kuin useimmissa muissa osavaltioissa,  Iowan demokraatit valitsevat suosikkinsa kokoontumalla sovittuihin paikkoihin ja houkuttelemalla puoluetovereitaan omien ehdokkaidensa taakse.

Tapa suosii aktivisteja, joilla on aikaa istua koko ilta kokouksissa. Siksi esimerkiksi opiskelijoiden ja eläkeläisten kannattamat ehdokkaat saavat etua.

Kummallisuuksistaan huolimatta Iowan systeemi on ollut tehokas ennustamaan lopullisen voittajan. Vuodesta 1996 alkaen Iowan voittajasta on aina tullut myös demokraattien presidenttiehdokas. Syyksi on esitetty sitä, että poikkeuksellinen formaatti mittaa hyvin ehdokkaiden kampanjaorgaatioiden tehoa ja kannattajien innostusta.