Internet ja jalkapallo

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana jalkapallo on tehnyt lopullisen läpimurtonsa Yhdysvalloissa. Siitä kuuluu suurin kiitos tietotekniikalle.

Ensimmäiset Yhdysvalloissa seuraamani jalkapallon MM-kisat, vuoden 1994 kotikisaturnaus, olivat vielä melko matalan profiilin tapahtuma. Amerikkalaiset ihmettelivät siirtolaiden innostusta 1-0 päättyviin, pitkäveteisiltä ja sekavilta vaikuttaviin peleihin. Matseja näyttäneissä sporttibaareissa siirtolaiset dominoivat asiakaskuntaa.

Viime MM-kisojen aikana jalkapalloon ja globaaleihin urheilulajeihin (rugby, kriketti, Aussie rules) erikoistunut atlantalainen sporttibaari Brewhouse rakennutti parkkipaikalleen valtavan olutteltan. Paikka joutui siitä huolimatta käännyttämään kansaa oveltaan isoimmissa matseissa. Toinen saman profiilin sporttibaari, Fado, oli myös ammuttu täyteen jopa keskellä päivää. Silmämääräinen arvioni oli, että yli puolet katsojista olivat usean sukupolven amerikkalaisia.

Jalkapallon läpimurtoa on veikattu Yhdysvalloissa jo vuosikymmeniä. Pelin piti vallata Yhdysvallat eurooppalaisten ja meksikolaisten siirtolaisten, kovatasoisten jenkkiliigojen ja Yhdysvaltain maajoukkueen menestyksen avulla, mutta toisin aina kävi. Innostus nousi ja hiipui tasaisin väliajoin, mutta pienimuotoisten jalkapallo-muotien jälkeen amerikkalaiset palasivat takaisin omien peliensä ääreen.

Myös siirtolaisten lapset omaksuivat paikalliset lajit. Meksikolaislapsien isät saattoivat edelleen hehkuttaa kuningas jalkapallon puolesta, mutta heidän Yhdysvalloissa syntyneet lapsensa pelasivat jo takapihoilla amerikkalaista jalkapalloa.

Nyt jalkapallo on noussut Yhdysvalloissa varteenotettavaksi lajiksi, ja tällä kertaa pysyvästi, uskon. Suurin kiitos tästä kuuluu internetille ja modernille mediateknologialle.

Urheilun seuraaminen on sosiaalista puuhaa. Se antaa isolle kansanosalle mahdollisuuden sitoutua yhteisöön tavalla, jota aniharva muu puheenaihe kykenee tarjoamaan. Jalkapallo ei aikaisemmin kyennyt tarjoamaan amerikkalaisille faneille yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä samalla tavalla kuin baseball, koripallo, tai muut amerikkalaiset lajit. Amerikkalaisten lajien seuraamisesta tuli osa siirtolaisten integraatio-prosessia.

Lisäksi, vanhojen lempijoukkueiden tekemisten seuraaminen oli hidasta ja hankalaa. Liverpoolin tai Mexico Cityn kasvatti sai ennen internetia tietoa joukkueensa tekemisistä hitaasti ja satunnaisesti. Amerikkalainen televisio ei kertonut tuloksia, puhelinsoitot kotiin olivat kalliita ja kavereiden postittamat lehtileikkeet kulkivat merten yli hitaasti.

Tänään internet paitsi kertoo tulokset, mutta myös näyttää tukuittain matseja livenä, ympäri maapalloa. Sateliittiteknologia on myös tullut avuksi. Jalkapalloon erikoistuneet kanavat näyttävät jalkapalloa ympäri vuorokauden, ja jopa peruskaapelikanavat kuten ESPN ovat hypänneet jalkapalloilmiö-kärryjen kyytiin. Sporttibaarit ovat jälleen lounasaikaan täynnä siirtolaisia ja amerikkalaisia jännäämässä EM-kisojen pelejä.

Myös urheilu globalisoituu. Yhdysvallat on kovaa kyytiä nousemassa jalkapallomaiden joukkoon. Nyt kun vielä saisimme eurooppalaiset ymmärtämään baseballin nerokkuuden, niin urheilumaailma alkaisi näyttää likipitäen erinomaiselta.

Soundtrack: Sergio Mendes and Black Eyed Peas, Mas Que Nada.