Indianan homolainsäädäntö haukkasi p***aa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Indianan “uskonnollisen vapauden laki” on osoittautunut katastrofiksi.

Homojen avio-oikeuden levitessä tasaisesti kautta Yhdysvaltojen jotkut konservatiivit ovat vierastaneet ulkoapäin pakotettuja homoliittoja. Valtaosassa osavaltioita lailliset homoliitot perustuvat liittovaltion oikeusistuimien päätöksiin.

Arvokonservatiiviset osavaltiot ovat taistelleet homoliittoja ja ”ylhäältä päin tulevaa homotuputusta” vastaan eri tavoin. Indianan osavaltion konservatiivit halusivat luoda lain, joka mahdollistaisi uskonnollisista syistä kieltäytymisen homojen (ja muiden konservatiivien moraalinvastaisten henkilöiden) palvelemisesta. Eli konservatiivis-kristillinen leipuri voisi vaikkapa kieltäytyä leipomasta kakkua homohäitä varten, eikä häntä silti voisi syyttää laittomasta yksilöiden sorrosta. Tai vuokraisäntä voisi kieltäytyä antamasta asuntoa homoparille, vedoten heidän seksuaaliseen suuntautumiseensa.

Reaktio lakiin on ollut yllättävän yksimielinen ja jyrkkä. Sunnuntaina Indianan kuvernööri ja lain äänekäs puolustaja Mike Pence oli ABCNewsin grillattavana. Haastattelu oli tragikoominen, kun Pence yritti väittää että homojen sortamiseksi kirjoitettu laki ei sorra homoja. Huumorilehti The Onion summasi Pencen argumentit täydellisesti.

Connecticutin ja Washingtonin osavaltiot ovat kieltäneet työntekijöitään matkustamasta virka-asioissa Indianaan. Lukuisat yritykset ovat ilmoittaneet pistävänsä projektinsa osavaltiossa jäihin. Näkyvät urheiluhahmot, kuten Charles Barkley, ovat vaatineet urheilun massatapahtumien kuten yliopistokoriksen Final Four -turnauksen siirtämistä pois osavaltiosta.