Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Iloisten laulujen maa

Marko Maunula
Blogit Americana 1.4.2010 12:29

Se on tutkittu juttu: Suomi on maailman mittakaavassa poikkeuksellisen tyytyväinen maa.

Gallupin tuore vertaileva tutkimus osoittaa, että suomalaiset tuntevat olevansa poikkeuksellisen hyvinvoivaa ja elämäänsä tyytyväistä porukkaa. Eurooppalaisista ainoastaan tanskalaiset ovat edellä suomalaisia.

Tutkimus osoittaa, että raha ei välttämättä tuo onnea, mutta rahan puute tuo väistämättä tyytymättömyyttä. Tyytyväisyys-kuilu vauraiden ja köyhien maiden välillä on syvä.

Räjähdysmäisestä talouskasvusta nauttivat Intia ja Kiina näyttävät yllättäen melko tyytymättömiltä kansoilta. Yhdysvalloissa talousvaikeudet ovat myös syöneet kansan perinteistä optimismia.

Ilmeisesti olemme tottuneet kätkemään, Eino Leinon kehoituksen mukaisesti, onnellisuutemme taitavasti. Ikuisen rutinan takaa paljastuu miellyttävä todellisuus.

Soundtrack: Kauko Röyhkä, Onnenpäivä.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Nyt kun taas rupeaa aurinko paistamaan niin helpottaa meillä suomalaisilla, oli suhteellisen kova talvi taas ja kaikennäköistä sekoilua oli lumen tulon ja junien kanssa. Pitääpä ruveta pistämään pyörä kuntoon ja sen semmoista.

Mikäpä siinä on ollessa kun meillä on neljä upeeta vuodenaikaa, hurmaava luonto ja Lappi, ilmeikäs kieli, päässä viisautta ja omaperäisyyttä, kauniit naiset ja tolkut miehet, Sisu, Sauna ja Sibelius, Joulupukki, itsenäisyys, rakas läntinen naapurimaa Ruotsi ym, ym. Tätähän suomalaisuus muun muassa on.

Hulppea tulos sillä yksi ideologisista suuntauksista päinvastoin väittää, että pahoinvointi, synkkyys ja väkivalta rehottavat valtoimenaan näillä raukoilla rajoilla. Etenkin jos olet mies ja valkoihoinen. Ketä siis uskoa?

”Gallupin tuore vertaileva tutkimus osoittaa, että suomalaiset tuntevat olevansa poikkeuksellisen hyvinvoivaa ja elämäänsä tyytyväistä porukkaa. Eurooppalaisista ainoastaan tanskalaiset ovat edellä suomalaisia.”

: -) Tämä on kyllä hauskin uutinen pitkään aikaan. Erityisesti tuo kaneetti tanskalaisista – Tanska – voisilmä pohjoismaiden puurossa.

Miten tämä sitten suhtautuu vanhaan hokemaan että Bangladeshissä asuvat maailman onnellisimmat ihmiset?