Ilmastonmuutos ei sytytä amerikkalaisia

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämä kesä on ollut rajujen luonnonmullistusten, katastrofien, sekä poikkeuksellisten sääolosuhteiden aikaa. Amerikkalaiset ovat suhtautuneet aiheeseen liki haukotuksella.

Suomen ennätyshelteet ovat osa maailmanlaajuista ilmastotrendiä. Kuluvasta vuodesta on tulossa mahdollisesti mitatun historian lämpimin koko maailmassa.

Kuumien kelien oheistuotteena olemme todistaneet muutamaa ympäristömullistusta. Pakistanin ja Kiinan tulvat ovat tappaneet tuhansia ja asettaneet miljoonia riskialttiiksi sairauksille sekä muille johdannaisseurauksille. Venäjän metsäpalojen savut tuntuivat Helsingissä asti. Hurrikaanikausi on vielä pahasti kesken Amerikassa, kuten myös läntisten Yhdysvaltojen metsäpalokausi.

Media ja amerikkalaiset yleensä ovat suhtautuneet tapahtuneeseen yllättävän rauhallisesti, ja sama pätee Washingtoniin. Keskellä kuuminta heinäkuuta Harry Reid ja senaatin demokraatit tunnustivat, että kattavalla ympäristö- ja energialainsäädännöllä ei ole nykytilanteessa mahdollisuutta läpimenoon. He pistivät lain toistaiseksi jäihin.

Miten ihmeessä? Syytän mediaa, republikaanien strategista ja ideologista vastahankaisuutta, sekä huonoa taloutta.

Länsimainen media on usein luonteeltaan bipolaarinen, joka innostuu aiheesta ja paukuttaa sitä superlatiivien kera kunnes puheenaihe on uuvuttanut niin jokaisen keskustelijan kuin seuraajankin. Internetin myötä trendi on ainoastaan pahentunut. Viimeisten kymmenen vuoden aikana olemme eläneet läpi SARS-hysterian, lintu- ja sikainfluenssat, sekä ison tukun ympäristökatastrofeja, joiden kaikkien piti matkustaa läpi maailman kuin ilmestyskirjan ratsumies, niittäen tuhoa ja kuolemaa. Toisin kävi.

Ilmastomuutos on liittynyt aiheiden listaan. Olivat amerikkalaiset ympäristölainsäädännön uudistuksen kannalla tai ei, he ovat väsyneitä jatkuvaan puheeseen sekä dramaattisiin visioihin.

Republikaanit ovat torpedoineet uudistuksen, sillä he sekä epäilevät uudistuksen mielekkyyttä, että haluavat vaalistrategisista syistä estää kaiken demokraattien ajaman lainsäädännön.

Republikaaninen ympäristöskeptismi on pitkälti puolueen anti-intellektuaalisen siiven ajama ideologia. Republikaanien oikealta laidalta löytyy vahva, vahvasti evankelisten fundamentalistien miehittämä anti-intellektuaalien joukko, joka ei luota teorioihin maailman synnystä tai iästä, empiiriseen taloustieteeseen, tai liberaaliin humanistiseen tutkimukseen. Ympäristötieteilijöiden konsensus ei paina paljoakaan heidän tilannearvioissaan.

Todellisuuspohjaiset republikaanit ovat esittäneet hyviä kysymyksiä lainsäädännön tarpeellisuudesta sekä cap and trade -mallin mielekkyydestä ilmastonmuutoksen ja ympäristöpolitiikan säännöstelyssä.

Sekä republikaanit että demokraatit ymmärtävät myös, että nykyisessä työllisyystilanteessa jokainen laki, joka nähdään edes teoreettisena uhkana talouden nopealle elpymiselle on poliittisesti tulenarka. Gallupit povaavat marraskuun kongressivaaleista äärimmäisen tiukkaa taistelua edustajainhuoneen kontrollista. Molemmat osapuolet tanssivat poliittisesti ohuiden nuorien päällä.

Ilmastolainsäädäntö on toistaiseksi tyhjän päällä.

Soundtrack: The Stranglers, Always the Sun.