Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Ilmastonmuutos ei sytytä amerikkalaisia

Marko Maunula
Blogit Americana 16.8.2010 15:20

Tämä kesä on ollut rajujen luonnonmullistusten, katastrofien, sekä poikkeuksellisten sääolosuhteiden aikaa. Amerikkalaiset ovat suhtautuneet aiheeseen liki haukotuksella.

Suomen ennätyshelteet ovat osa maailmanlaajuista ilmastotrendiä. Kuluvasta vuodesta on tulossa mahdollisesti mitatun historian lämpimin koko maailmassa.

Kuumien kelien oheistuotteena olemme todistaneet muutamaa ympäristömullistusta. Pakistanin ja Kiinan tulvat ovat tappaneet tuhansia ja asettaneet miljoonia riskialttiiksi sairauksille sekä muille johdannaisseurauksille. Venäjän metsäpalojen savut tuntuivat Helsingissä asti. Hurrikaanikausi on vielä pahasti kesken Amerikassa, kuten myös läntisten Yhdysvaltojen metsäpalokausi.

Media ja amerikkalaiset yleensä ovat suhtautuneet tapahtuneeseen yllättävän rauhallisesti, ja sama pätee Washingtoniin. Keskellä kuuminta heinäkuuta Harry Reid ja senaatin demokraatit tunnustivat, että kattavalla ympäristö- ja energialainsäädännöllä ei ole nykytilanteessa mahdollisuutta läpimenoon. He pistivät lain toistaiseksi jäihin.

Miten ihmeessä? Syytän mediaa, republikaanien strategista ja ideologista vastahankaisuutta, sekä huonoa taloutta.

Länsimainen media on usein luonteeltaan bipolaarinen, joka innostuu aiheesta ja paukuttaa sitä superlatiivien kera kunnes puheenaihe on uuvuttanut niin jokaisen keskustelijan kuin seuraajankin. Internetin myötä trendi on ainoastaan pahentunut. Viimeisten kymmenen vuoden aikana olemme eläneet läpi SARS-hysterian, lintu- ja sikainfluenssat, sekä ison tukun ympäristökatastrofeja, joiden kaikkien piti matkustaa läpi maailman kuin ilmestyskirjan ratsumies, niittäen tuhoa ja kuolemaa. Toisin kävi.

Ilmastomuutos on liittynyt aiheiden listaan. Olivat amerikkalaiset ympäristölainsäädännön uudistuksen kannalla tai ei, he ovat väsyneitä jatkuvaan puheeseen sekä dramaattisiin visioihin.

Republikaanit ovat torpedoineet uudistuksen, sillä he sekä epäilevät uudistuksen mielekkyyttä, että haluavat vaalistrategisista syistä estää kaiken demokraattien ajaman lainsäädännön.

Republikaaninen ympäristöskeptismi on pitkälti puolueen anti-intellektuaalisen siiven ajama ideologia. Republikaanien oikealta laidalta löytyy vahva, vahvasti evankelisten fundamentalistien miehittämä anti-intellektuaalien joukko, joka ei luota teorioihin maailman synnystä tai iästä, empiiriseen taloustieteeseen, tai liberaaliin humanistiseen tutkimukseen. Ympäristötieteilijöiden konsensus ei paina paljoakaan heidän tilannearvioissaan.

Todellisuuspohjaiset republikaanit ovat esittäneet hyviä kysymyksiä lainsäädännön tarpeellisuudesta sekä cap and trade -mallin mielekkyydestä ilmastonmuutoksen ja ympäristöpolitiikan säännöstelyssä.

Sekä republikaanit että demokraatit ymmärtävät myös, että nykyisessä työllisyystilanteessa jokainen laki, joka nähdään edes teoreettisena uhkana talouden nopealle elpymiselle on poliittisesti tulenarka. Gallupit povaavat marraskuun kongressivaaleista äärimmäisen tiukkaa taistelua edustajainhuoneen kontrollista. Molemmat osapuolet tanssivat poliittisesti ohuiden nuorien päällä.

Ilmastolainsäädäntö on toistaiseksi tyhjän päällä.

Soundtrack: The Stranglers, Always the Sun.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

johtuisiko tiedonpuutteesta -ykrinkertaisesti (eikö kukaan tutkija ole koskaan huomannut tehdä ”tiedosta ja sen puutteesta” tutkimusta -uppoishan siihenkin muutama milj. et et haloo!

Meitä suomalaisia on peräti 0,7 promillea maapallon asukkaista. Kun täällä olevat viisaat päättävät, että me pelastamme koko maapallon ilmastokatastrofilta, siinä muut maat kalpenevat :-))

Mehän poistimme maamiinatkin. Jos Venäjä, Kiina ja USA nauraa partoihinsa, onpahan eräiden mielenrauha pelastettu :-))

Itämerikin tässä vielä tislataan, viis siitä, että verot ja maksut nousevat tai mummut jää hoitamatta :-))

Väki lisääntyy ja asuttaa suurin joukoin sellaiset alueet, jotka on ennen jätetty huonoutensa/vaarallisuutensa vuoksi asuttamattomiksi. Samaan aikaan luonnon kyky toimia puskurina katastrofeille heikkenee ihmisen toimesta (esimerkkinä vaikka himalajan metsänhakkuut). Vielä jos samaan aikaan ilmasto on, syystä tai toisesta, lämpenemässä ja uutisista pulaa, niin ei ihme Euroopassa sytytään aiheelle.

Jos Itämerta ja muita ympäristöongelmia ei hoideta, niin silloin ne verot vasta nousevatkin. Mummoja ei kuitenkaan tartte hoitaa, koska sellaisia ei ole.

Oiskohan niin että Amerikassa on aina uskottu kykyisyyteen ja tahdonvoimaan, joilla saadaan kaikki mahdolliset ja mahdottomiltakin tuntuvat asiat maan ja taivaan välillä järjestymään, kun ei liikoja hermoilla, vaan tehdään hommat rennosti ja positiivisessa mielessä, unohtamatta myöskään niistä heruvia dollarivirtoja