Ikämies katsoo tulevaisuuteen: Joe Bidenin alkukausi näyttää, ettei hän aio tyytyä passiivisen talonmies-presidentin rooliin

Biden ajoi kongressissa läpi lähes kahdentuhannen miljardin dollarin korona-apupaketin. Nyt työn alla on samansuuruinen paketti infrastruktuuria tukemaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joe Biden julkisti pääsiäisviikolla suunnitelmansa Yhdysvaltojen infrastruktuurin modernisoimiseksi. Kunnianhimoinen ohjelma osoittaa Bidenin olevan aktiivisempi ja kunnianhimoisempi presidentti kuin monet äänestäjät odottivat.

Vaalien alla Bidenin ikä ja poliittinen profiili vihjasivat miehestä tulevan jonkin sortin virkaa tekevä presidentti. Miljoonat Donald Trumpin kauden uuvuttamat äänestäjät painoivat Biden-nappia äänestyskojussa ja toivoivat presidenttiyden merkitsevän paluuta tylsään normaaliin.

Biden vihjaili – mutta ei luvannut – palvelevansa vain yhden kauden. Tämä myös ruokki odotuksia neljän vuoden suvannosta Trumpin myrskyisän presidenttiyden jälkeen.

 

Presidentti-instituution kulttuurin osalta ensimmäiset 75 päivää ovat todellakin merkinneet paluuta normaaliin Valkoisessa talossa. Uutiset ovat tylsiä, presidentti ei töki puolta kansakuntaa kepillä Twitterissä, ja poliittinen keskustelu pyörii ajan ilmiöiden ja lakialoitteiden ympärillä. Uutiskanavat painivat tippuvien katsojalukujen kanssa.