Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ideologia on huono idea, oikealla ja vasemmalla – Kansas ja Louisiana joutuivat suohon

Blogit Americana 12.3.2018 09:45
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Dogmaattisilla ideologioilla on se huono puoli, että ne eivät ne toimi.

Jokainen lukutaitoinen suomalainen tietää esimerkit vasemmistolaisen ajattelutavan epäonnistumisista, Neuvostoliitto-vainaasta aina nykyiseen Venezuelaan.

Kapitalistisen mallin epäonnistumisista on vähemmän kärkeviä esimerkkejä, sillä se on ollut valtaosin huomattavasti sosialismia parempi järjestelmä edesauttamaan vaurauden ja vapauden nousussa.

Silti, doktrinäärinen amerikkalainen nykykapitalismi, varsinkin tarjonnan talouspolitiikka -muodossaan, on nyt ajanut kaksi osavaltiota likipitäen suohon.

 

Kansas ja Louisiana, kaksi vankasti republikaanista osavaltiota, leikkasivat rajusti yritysten ja kovatuloisten verotusta uskoen, että veroleikkaukset johtavat yritystoiminnan rajuun kasvuun ja sitä kautta vaurauden ja verotulojen kasvuun. Louisianassa yritykset pystyivät leikkaamaan verojaan jopa 80 prosenttia.

Kasvu ei materialisoitunut. Vauraus keskittyi entistäkin enemmän huipulle, ja osavaltion kutistuvat tulot pakottivat Kansasin ja Louisianan leikkaamaan rajusti koulutukseen, terveydenhoitoon ja muihin osavaltion palveluihin suunnattua rahoitusta.

Louisianassa osavaltion lainsäädäntö kokoontui ylimääräisiin istuntoihin etsimään ulostietä kriisistä. Ellei se pääse sopuun veroleikkausten kumoamisesta, edessä on kipeitä leikkauksia koulutukseen ja terveydenhoitoon.

Systeemi oli hieno, mutta ihmiset pilasivat sen.

Tarjonnan talouspolitiikan kannattajat puolustautuvat sanomalla, että heidän mallinsa toimisi, jos valtiot vain leikkaisivat menojaan kylliksi. Mutta jostain syystä 21. vuosisadan amerikkalaiset eivät halua palata viktoriaanisen aikakauden yhteiskuntaan.

Argumentit kuulostavat suurinpiirtein yhtä vakuuttavilta kuin vanhojen kommunistien selitykset: systeemi oli hieno, mutta ihmiset pilasivat sen.

Idealistien harmiksi systeemejä ei voi olla olemassa ilman ihmisiä.

 

Soundtrack: Amédé Ardoin, Eunice Two-Step.