Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hyvinvointivaltion tappajaiset: Georgian tarina

Blogit Americana 5.1.2015 14:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joskus ihmettelen, miksi niin monille on vaikea hahmottaa hyvinvointikapitalismin ylivertaisuutta vaurauden ja hyvinvoinnin luojana?

Yleensä politiikan ja ideologian monimuotoisuuden ymmärtäminen ei ole tutkijalle hankalaa. Meidät on koulutettu analysoimaan monimutkaisia henkilökohtaisten etujen, etnisten ja uskonnollisten ennakkoluulojen, ideologioiden, valtasuhteiden, massapsykologian sekä muiden materialististen ja emotionaalisten tekijöiden viidakkoa, joka muokkaa ihmisten poliittisia asenteita.

Silti, joskus, selkeyttä kaipaavina hetkinä, en voi välttää ihmettelyä, että miksi niin monet haluavat tappaa kultamunia munivan hanhen?

Vasemman laidan tappajien joukosta löytyvät usein hyvätuloisten ammattilaisten etujen puolustamiseen keskittyneet ay-liikkeet, joiden välinpitämättömyys laajempaa talouspoliittista kokonaiskuvaa kohtaan on puistattavaa. Joukkoon mahtuvat myös hyvinvointiyhteiskunnan kuolemaa itkevä, hyvinvointiyhteiskunnan kukkarolla elävä kuhnurien kuoro, joka katsoo vastikkeettoman tulonsa kuuluvan ihmisoikeuksiinsa.