Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hyvien asioiden puolustajilta puuttuu usein ideologinen kivijalka, valitettavasti

Blogit Americana 13.2.2018 16:59
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kirjoitan parhaillaan historiograafista esseetä, jossa yhdessä työparini kanssa pyrimme kartoittamaan ja analysoimaan Yhdysvaltojen Etelän globalisaatiota käsittelevän kirjallisuuden.

Lukusavottani yhteydessä törmäsin edesmenneen Sheldon Hackneyn klassiseen esseeseen The South as a Counterculture vuodelta 1973. Hackneyn kyyninen essee mätkii uusvasemmiston idealisteja raskaalla kämmenellä, mutta tarkoituksellisesti yliampuvan tekstin alta löytyy pointti:

"Uusvasemmisto kehittyi joukkona nuoria ihmisiä joilla oli henkilökohtainen sitoutuminen mutta ei teoriaa. Huolimatta poleemisista iskulauseista ja koulukuntien sisäisistä riitelystä koskien toimintatapoja 1960-luvun lopulla, se on ollut liike, joka on etsinyt teoriaa, ideologinen autiomaa.

Kuten esimerkiksi kansalaisoikeusliikkeen tapauksessa, uusvasemmiston jäsenet ovat aina yhtä kiinnostuneita muuttamaan itseään, panemaan omat ajatuksensa järjestykseen, kuin he ovat muuttamaan maailmaa. Tämä epämääräinen minuuden vapauttaminen ja henkilökohtainen autonomia heijastuu vieraantuneiden nuorten ontossa terminologiassa.