Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hyvää syntymäpäivää, Yhdysvallat!

Blogit Americana 4.7.2009 12:28
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikka täyttää taas vuosia. Se on nyt 233 vuotta nuori. Grillaamisen, uima-altaalla lojumisen, sekä ilotulituksien odottelun lomassa on hyvä ajatella mikä tekee Amerikasta hyvän maan.

Olen asunut täällä nyt 17 vuotta. Olen nykyisin suomalainen ja amerikkalainen. Minulla on kaksi kulturaalista identiteettiä, kaksi kieltä ja maata, ja pian myös kaksi passia.

Mikään maa tai paikka ei ole täydellinen, mutta tänään on aika juhlia Yhdysvaltoja, keskittyä sen hyviin puoliin. Ohessa yhdeksän henkilökohtaista syytäni ja selitystä miksi asun Yhdysvalloissa ja olen tehnyt siitä uuden kotimaani.

1. Yhteiskunnan energisyys ja optimismi. Amerikka on ”mikä ettei” -maa. Sen kulttuuri rohkaisee yrittämään ja kokeilemaan, pistämään totutut ajattelutavat uusiksi. Historia ei ole sille riippakivi, vaan uuteen rohkaiseva kokemuspohja.

2. Etninen kirjo. Mitä avoimempi yhteiskunta on, sitä menestyksekkäämpiä sen asukkaat. Eilen poikieni kaverit tulivat kylään pelaamaan videopelejä. Omat poikani ovat puoliksi suomalaisia, puoliksi afroamerikkalaisia. Heidän kaverinsa sekoittivat pakkaa entisestään. Nathan on puoliksi latino, Aaronin isä on juutalainen ja äiti kiinalainen, Marquez on afroamerikkalainen. On uskomaton rikkaus, että lapseni saavat kasvaa maailmassa jossa rotu ja etnisyys eivät enää määrittele ketään.

3. Ilmasto. En ole varma jos Atlantan vuosien jälkeen tottuisin uudelleen vähälumiseen suomalaiseen kesään. Kolmekymmentä celsiusta on hyvä kesän peruskeli. Lunta en ole lapioinut sitten vuoden 1992.

4. Musiikki. Yhdysvallat on antanut maailmalle sen viime vuosisadan soundtrackin. Jazzista bluesin ja gospelin kautta rockiin, Yhdysvallat on ollut modernin musiikin laboratorio ja kehto.

5. Urheilu. Yhdysvallat on ehkä urheiluhulluin tietämäni maa. Sen osallistuva kulttuuri täyttää stadionit ja saa ihmiset elämään ottelun mukana. En ole koskaan, missään kokenut sellaista hurmaa, kun 96,000 parasta kaveriani huutamassa ”Go dogs, sic’em!” University of Georgian jenkkifutisstadionilla, tai 18,000 parasta kaveriani laulamassa Sweet Carolinea University of North Carolinan korismatissa.

6. Kirjallisuus. New Yorkin juutalaisista intellektuelleista Etelän goottikirjailijoihin, amerikkalainen kirjallisuus on tällä vuosisadalla ollut rikas ja dynaaminen uusien tarinoiden aarrearkku. Moniko maa tuottaa tällä hetkellä mielenkiintoisempia tekijöitä kuin Yhdysvallat?

7. Ruoka. Maan etninen kirjo heijastuu sen rikkaassa ruokakulttuurissa. 20 minuutin säteellä kodistani on ainakin 20 eri etnisen ryhmän ravintolaa. Voin viikossa syödä itseni läpi maailman eri ruokakulttuurien.

8. Itsekritiikki. Amerikkalaiset, tai ainakin maan älymystö, ovat hyviä rakentavassa kritiikissä, jopa oman maansa suhteen. Maailman Amerikka-kriittisin media löytyy Yhdysvalloista. Hyvä itsetunto on antanut amerikkalaiselle älymystölle kyvyn vahvaan itsekritiikkiin sekä sen myötä maan jatkuvaan parantamiseen.

9. Uskonnollinen suvaitsevaisuus. Amerikkalaiset ymmärtävät ja suvaitsevat eri uskontoja ja ihmisten uskonnollisuutta. Euroopassa, valitettavasti, sana ”uskovainen” on usein liki haukkumasana, joka puskee uskonnollisesti aktiiviset ihmiset marginaaleihin.

Yhdysvallat on hyvä maa. Suomi on hyvä maa. Olen onnellinen ja kiitollinen, että voin kutsua näitä kahta kodeikseni. Kippis, Amerikka!

Soundtrack: Grateful Dead, Without a Net.