Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Hyvää syntymäpäivää, Yhdysvallat!

Marko Maunula
Blogit Americana 3.7.2014 18:37
Olemme olleet nyt yhdessä 22 vuotta. Tässä ajassa olemme molemmat muuttuneet paljon, ja toivottavasti parempaan suuntaan. Olet yllättävän erilainen maa kuin se, jonka kanssa löin hynttyyt yhteen loppukesällä 1992. Vanhaa vitsiä Keskilännen säästä voi soveltaa koko Yhdysvaltoihin: ellet pidä siitä, p...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Amerikka on valtava kansojen kehitysuuni, jossa taitaa pitää pintansa sanonta ”aika entinen ei koskaan enää palaa”. Onnea vaan Marko nykyisen kotimaasi eiliselle syntymäpäivälle ja mukavasta jutusta!
Amerikan historiassa on paljon muitakin nostalgisia asioita ja tapahtumia, joista on tullut eräänlaisia legendoja. Omalta osaltani kaipaisin jopa sen ajan uusiutumista, mikä lienee kuitenkin turhaa haihattelua, jolloinka toinen toistaan upeammin muotoillut dollarihymyt kurvailisivat uudelleen jenkkilän ja muidenkin maiden autobaanoilla. Ei autojen nykymuotoilu yllä lähellekään sitä visuaalista nautintoa, mitä nuo 50- ja 60- luvun luovuudella, eikä yksistään teknisillä periaatteilla, kehitetyt amerikanraudat edustivat, ja edustavat vielä nykyisinkin hyvinpidettyinä ja -laitettuina museoautoina. Tekniikka on tietenkin kehittynyt voimanlähteissä niin, että ns. ämpäri ja paukaus- kulutus on jo historiaa, jotenka sekään ei olisi esteenä sen sukupolven muotoilujen palaamiselle. Mahtaisi niistä tulla jopa automaailman uusia keulakuvia. -Mutta aika entinen ei kenties koskaan palaa, valitettavasti.