Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hyvää Martin Luther King, Jr.:n päivää!

Blogit Americana 17.1.2011 15:02
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tohtori Kingin vuosipäivä on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä. Se osuu joka vuosi Kingin syntymäpäivän, 15.1., läheiselle maanantaille. Jos King olisi saanut elää, hän olisi täyttänyt lauantaina 82 vuotta.

King oli marttyyri, humanismin suurmies, ja eräs parhaista puhujista koskaan. I have a dream -sekä miehen murhaa edeltävänä iltana pitämä I have seen the promised land -puheet nostattavat ihon kananlihalle edelleen, kymmenien kuulemiskertojen jälkeenkin.

King-revisionismi on ollut jo vuosia muodissa historioitsijoiden, sosiologien, sekä muiden rotukysymyksiä työkseen pohtivien tutkijoiden parissa. Jotkut syyttävät kansalaisoikeusliikettä laiskuudesta ja tehtävän jättämisestä puolitiehen. Rotuerottelu on poistunut ja esteet afroamerikkalaiselle menestykselle on raivattu tieltä, mutta musta köyhyys on edelleen monin paikoin ikävä tosiasia, he muistuttavat. Jotkut radikaalit jopa tuntevat rotuerottelu-nostalgiaa, muistellen turvallisia, naapureistaan huolehtivia, ja kulturaalisesti lämpimiä rotuerottelun aikaisia mustia yhteisöjä.

Valittaminen ja epäkohtien etsiminen on tarpeellista ja kaiken edistyksen äiti, mutta joskus olisi hyvä muistuttaa ammattivalittajia myös tosiseikoista. Valkoisessa talossa asuu tänään afroamerikkalainen mies afroamerikkalaisine perheineen. Kingin kotikaupunki Atlantaa isännöi afroamerikkalainen pormestari. Maan suosituin televisiopersoona on keski-ikäinen afroamerikkalainen nainen.

Mustan keskiluokan kasvu sekä sosioekonominen edistys on ollut viime vuosikymmeninä räjähdysmäistä. Neljä vuosikymmentä sitten afroamerikkalaiset olisivat kelvanneet työpaikallani tai naapurustossani talonmiehiksi tai puutarhureiksi. Tänään he ovat yliopistolla kollegoitani ja katuni varrella naapureitani.

Kuten King sanoi, hän unelmoi maasta, jossa ihmiset arvioidaan heidän luonteensa ja persoonansa, ei heidän ihonvärinsä, mukaan. Hän halusi Amerikan, jossa jokaisella on mahdollisuus menestykseen kykyjen ja ahkeruuden mukaan. Kiitos Kingin ja kumppaneiden elämäntyön, miljoonat ovat saaneet tämän mahdollisuuden ja tarttuneet siihen. Valitettavan monet ovat jääneet vikitimologian sekä huonojen valintojen vangeiksi, mutta se ei ole Kingin syy.

Kulttuuri muuttuu hitaammin kuin laki. Lainsäädännölliset esteet afroamerikkalaiselle menestykselle ovat kadonneet, mutta köyhyyden valitettava kulttuuriperimä elää vielä monissa ghetoissa – kuten myös valkoisissa asuntoauto-yhteisöissäkin.

King teki oman työnsä komeasti. Tämän ja tulevien sukupolvien tehtävä on painia kulttuurin kanssa. Ja siinä riittää työsarkaa vielä vuosikymmeniksi.

Soundtrack: Curtis Mayfield, People Get Ready.