Hyvää 95-vuotispäivää, Suomi!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olen asunut ulkomailla hieman yli 20 vuotta. Onko minulla koti-ikävä? Edith Södergrania lainatakseni: ”Jag längtar till landet som icke är.”

Kahdessa vuosikymmenessä muuttuvat niin maat kuin ihmisetkin. Kun Suomi ja minä asuimme yhdessä, me olimme molemmat nuorempia ja levottomia. Me etsimme paikkojamme tässä maailmassa, tempoilimme ideoista toiseen, yritimme koota ajatuksistamme jonkin sortin johdonmukaisen ja realiteettien kanssa synkkaavan maailmankuvan.

Nyt me molemmat olemme seestyneet. Olemme kokeneet hyviä ja huonompia hetkiä sitten 1990-luvun alun. Suomi on hieman eurooppalaistunut, ja minä jossain määrin amerikkalaistunut. Kun me tapaamme toisemme, tasaisin väliajoin, tarkkailen Suomea kuin aikuinen ihminen tarkkailee vanhempiaan. Tunneside on edelleen syvä, mutta myös analyyttisempi ja viileän rehellisempi – tai ainakin näin tahdon itselleni uskotella.

Minulla on joskus ikävä Suomea, mutta kuten useimmat keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ihmiset, kaipaan enemmän muistikuvia kuin olemassaolevaa paikkaa itseään. Suomi on muuttunut, ja valtaosin parempaan suuntaan. Mielipiteeni ovat jyrkän subjetiivisia ja perustuvat vankkaan satunnaisten lomareissujen mutu-tarkkailuhin, mutta ohessa muutamia havaintoja uudesta Suomesta.

Tämän päivän Suomi on aikaisempaa…

Avoimempi
Vanha, ainoastaan kossuhumalassa ja tangon kaihoisissa tahdeissa sydänsurujaan itkevä Suomi on siirtynyt historiaan. Suomalaisten avoin tapa puhua tunteistaan on tehnyt maasta liki pohjolan Kalifornian.

Ammattimaisempi
Suomalainen elokuva, musiikki, televisio, mainonta ja muu mediatarjonta ovat huomattavasti aikaisempaa ammattimaisempaa. Aikaisemmin suomalaisen tuotannon erotti hellyyttävän retromaisesta otteestaan. Suomalaiset ovat nostaneet riman korkealle, eikä kansainvälisessä menestyksessä ole mitään ihmeteltävää.

Kirjavampi
Kuulen jatkuvasti valitusta kavereiltani tai mediasta, kuinka rasismi ja muukalaisviha ovat nousseet Suomessa. Itse en kerta kaikkiaan näe asiaa samoin. Suomi, jonka jätin 1990-luvun alussa oli huomattavasti rasistisempi ja sulkeutuneempi maa kuin Suomi, jossa nykyisin vierailen. Tämän päivän Suomi on usein avomielisempi ja suvaitsevampi maahanmuuttajille, kuin jopa jotkut maahamuuttajat ovat suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.

Vauraampi
Pätkätöihin perustuva yhteiskunta ei ole ihanteellinen, ja ymmärrän suomalaisten huolen tulevaisuudesta. Suomalaista solidaarisuutta ei pidä tuhota, ja hyvinvointiyhteiskuntamme on isiemme hieno saavutus. Muutoksista huolimatta Suomi on, ainakin subjektiivisten arvioideni perusteella, huomattavasti aikaisempaa vauraampi maa. Maa, jossa yhteiskuntajärjestyksen tiukimmat kriitikot reissaavat ympäri maailmaa purkamassa kiukkuaan ja ahdistustaan, ja jossa valittajat kommentoivat mätää yhteiskuntaa iPhonensa ja iPadinsa kautta, ei ole köyhä.

Itsevarmempi
Mikä huono kansallinen itsetunto? Alle nelikymppisillä siitä ei näy enää häivähdystäkään.

Hyvää syntymäpäivää, Suomi! Nähdään taas kesällä.

Soundtrack: Leevi and the Leavings, Teuvo, maanteiden kuningas.