Hyvä renki mutta huono isäntä: Hallitsematon maahanmuutto ruokkii fasismia kautta läntisen maailman, varoittaa David Frum

Yhdysvaltain nykyinen maahanmuuttopolitiikka on pitkälti maan poliittisen järjestelmän halvauksen tuotos.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Ilman maahanmuuton rajoituksia meillä ei ole maiden välisiä rajoja. Ilman maiden välisiä rajoja meillä ei ole kansallisvaltioita. Ilman kansallisvaltioita meillä ei ole äänestäjiä. Ilman äänestäjiä meillä ei ole demokratiaa. Jos liberaalit sanovat että vain fasistit vartioivat rajoja, äänestäjät nostavat fasistit valtaan tekemään työn jota liberaalit kieltäytyvät tekemästä.”

Näin länsimaiden ja erityisesti Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikkaa analysoi David Frum huhtikuun The Atlantic -lehdessä.

Frum on maltillinen republikaani, Donald Trumpin vannoutunut vastustaja ja liberaalin läntisen yhteistyön kannattaja. Silti hän sanoo nykyisen maahanmuuttopolitiikan olevan kultuurisesti, taloudellisesti ja moraalisesti kestämätöntä.

Pitkä ja rönsyilevä juttu käsittelee maahanmuuttopolitiikkaa lukuisista näkökulmista ympäristöpolitiikasta yhteiskuntasuhteisiin. Sen kaikkien pointtien summaaminen ja analysointi vaatisi pitkän esseen, mutta tekstin keskeisin ja kiinnostavin ongelma kiteytyy jutun alussa olevaan sitaattiin.