Hurrikaani Sandyn poliittiset mainingit

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hurrikaani Sandy iski Yhdysvaltain itärannikolle niin voimakkaana kuin pelättiinkin, mutta viranomaisten valmiusaste näyttää riittävältä. Vauras ja vakaan infrastruktuurin omaava alue toipuu iskusta. Mutta myrsky vaikuttaa ensi viikon vaaleihin.

Presidentti Barack Obama joutui pysäyttämään vaalikampanjansa keskittyäkseen Sandyn seurantaan. Kuvernööri Mitt Romney pitänee myös parin päivän tauon kiivaammasta kampanjoinnista. Amerikkalaiset eivät syty politikoinnille katastrofin varjossa, ja televisiokanavat ovat nyt kiinnostuneempia myrskystä kuin heinäpaalien päällä puhuvista kandidaateista.

Kampanjat menivät myrskyn myötä pariksi päiväksi jäihin, kesken kiihkeimmän loppusuoran. Ehdokkaat eivät pääse nyt kauppaamaan visioitaan äänestäjille. Lisäksi, ylimääräisten uutislähetysten täyttämillä kanavilla ei välttämättä ole kylliksi aikaa edes lähettää kaikkia ehdokkaiden maksamia TV-mainoksia. Viimeiset päättämättömät ehdokkaat joutuvat-tai saavat-nyt tehdä päätöksensä ilman ylenpalttista kampanjoiden rummutusta.

Hurrikaani tarjoaa aseita puolueiden hihhulirintamille. Oikeistolainen media rummuttaa Obaman herkkää liipaisinsormea kansallisten hätätilojen julistamisessa. He pääsevät syyttämään Obamaa äänestäjien mielistelystä ja katastrofin kääntämisestä kampanjatilaisuudeksi. Vasemmistolle myrsky antaa tilaisuuden muistuttaa, että viime vuonna Romney ehdotti Federal Emergency Management Agencyn leikkaamista ja jopa eliminointia, kannattaen katastrofiavun siirtämistä osavaltioiden vastuulle.

Pahimmassa tapauksessa myrsky saattaa jopa vaikeuttaa äänestämistä, erityisesti maaseudulla. Tiheään asuttujen kaupunkien infrastruktuuri on helpompi korjata, ja avustusresurssit suunnataan ensimmäiseksi miljoonien asuttamiin keskuksiin. Katastrofaalisessa tilanteessa maaseudulla saattaa vielä olla sähköt pois tai tiet huonossa kunnossa jopa ensi viikolla. Tämä tekisi äänestämisestä huomattavasti hankalampaa, pudottaen äänestysprosenttia. Laillisesti äänestyspäivän siirtäminen on erittäin vaikeaa.

Vaalit näyttivät tiukalta kisalta jo ennen myrskyäkin. Nyt luonnonvoimat heittivät vielä yhden vaikeasti määriteltävän satunnaistekijän jo ennestäänkin monimutkaiseen soppaan.

Soundtrack: Grateful Dead, Box of Rain.