Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Humboldt, marihuanan mekka

Blogit Americana 25.3.2010 15:40
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kalifornialaisen Humboldtin piirikunnan marihuanan kasvattajat ovat huolissaan. He pelkäävät osavaltion laillistavan kannabiksen.

Pohjois-Kaliforniassa sijaitseva Humboldtin piirikunta on eräs amerikkalaisen marihuana-kulttuurin ja -bisneksen keskipisteistä. Kuten Champaigne kuohuviinille tai Parma kinkulle, Humboldt on ollut jo vuosikymmeniä synonyymi asiantuntijoiden arvostamalle, korkealuokkaiselle marihuanalle.

Marraskuun vaaleissa kalifornialaiset todennäköisesti saavat äänestää marihuanan laillistamisesta. Humboldtin hippifarmarit pelkäävät, että laillistaminen tuo isot agribusiness-yritykset alueelle ja puskee pienviljelijät marginaaleihin. Laillistaminen myös todennäköisesti laskee hintoja ja voittomarginaaleja.

Kuluvan viikon tiistaina Humboldtin hippifarmarit kokoontuivat pohtimaan keinoja selviytyä mahdollisen laillistamisen vaikutuksista. Pienviljelijöiden on vaikea kilpailla isoja firmoja vastaan, oli tuote sitten kurpitsa tai kannabis. Humboldtin maajussit uskovat, että satsaus laatuun on paras strategia.

Humboldtilaiset aikovat ottaa mallia hieman etelämpänä sijaitsevista viinikulttuurin keskuksista: Sonoman ja Napan piirikunnista. ”Tuotettu Humboldtissa” -leimat, turismi, kiertueet alueen tuotantokeskuksiin, sekä käsityöläiskulttuurin painotus auttavat piirikuntaa kilpailemaan tukkutuottajia vastaan.

Tulevaisuus pelottaa, mutta mikäli pelätty laillistaminen tapahtuu, piirikunnan tuottajat aikovat taistella paikallisen marihuanan puolesta, vaikka viimeiseen jointtiin saakka.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.