Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Humboldt, marihuanan mekka

Marko Maunula
Blogit Americana 25.3.2010 15:40

Kalifornialaisen Humboldtin piirikunnan marihuanan kasvattajat ovat huolissaan. He pelkäävät osavaltion laillistavan kannabiksen.

Pohjois-Kaliforniassa sijaitseva Humboldtin piirikunta on eräs amerikkalaisen marihuana-kulttuurin ja -bisneksen keskipisteistä. Kuten Champaigne kuohuviinille tai Parma kinkulle, Humboldt on ollut jo vuosikymmeniä synonyymi asiantuntijoiden arvostamalle, korkealuokkaiselle marihuanalle.

Marraskuun vaaleissa kalifornialaiset todennäköisesti saavat äänestää marihuanan laillistamisesta. Humboldtin hippifarmarit pelkäävät, että laillistaminen tuo isot agribusiness-yritykset alueelle ja puskee pienviljelijät marginaaleihin. Laillistaminen myös todennäköisesti laskee hintoja ja voittomarginaaleja.

Kuluvan viikon tiistaina Humboldtin hippifarmarit kokoontuivat pohtimaan keinoja selviytyä mahdollisen laillistamisen vaikutuksista. Pienviljelijöiden on vaikea kilpailla isoja firmoja vastaan, oli tuote sitten kurpitsa tai kannabis. Humboldtin maajussit uskovat, että satsaus laatuun on paras strategia.

Humboldtilaiset aikovat ottaa mallia hieman etelämpänä sijaitsevista viinikulttuurin keskuksista: Sonoman ja Napan piirikunnista. ”Tuotettu Humboldtissa” -leimat, turismi, kiertueet alueen tuotantokeskuksiin, sekä käsityöläiskulttuurin painotus auttavat piirikuntaa kilpailemaan tukkutuottajia vastaan.

Tulevaisuus pelottaa, mutta mikäli pelätty laillistaminen tapahtuu, piirikunnan tuottajat aikovat taistella paikallisen marihuanan puolesta, vaikka viimeiseen jointtiin saakka.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Aika outoa lukea kuinka vapaamielisesti muualla suhtaudutaan kannabikseen kun taas Suomessa kannabista pidetään ehkä maailman kauheimpana asiana, viinaahan täällä saa tykittää vaikka suoraan suoneen niin sitä ei pidä ketään juuri minään, mutta auta armias jos joku kertoo kannabista vaikka edes maistaneensa niin narkkarin ja hullun leima on taattu. Lääkkeitähän täällä saa myös vetää naamaansa niin paljon kuin sielu sietää ja näin myös suomalaiset tekevät. Onhan Suomi muutenkin monessa asiassa todella ahdasmielinen junttien paratiisi.

Sinä, joka kannatat kannbiksen laillistamista ja käyttämistä, et tiedä mistään mitään. Tervetuloa katsomaan tuloksia hoitopaikkoihin ja kadulle. Kannabiksen käytöstä seuraa AINA muistihäiriöitä, usein psykoosia sekä kohonnutta skitsofrenian riskiä.

Henkilö, jonka pitää ”pärjätäkseen” käyttää huumeita, alkoholia tai lääkkeitä (väärin), on hukassa ja pahasti. Elämä pitää elää ilman päihdyttäviä aineita.

Kannabista ajatellen on syytä muistaa porttiteoria, joka tarkoittaa sitä, että miedommista siirrytään vahvempiin aineisiin. Tähän tulee tietenkin vastaus, että tämä ja tämäkin käyttää ja pärjää hyvin. Katsotaan henkilön tila 10 vuoden päästä.

On täysin edesvastuutonta kannattaa mitään päihteitä ovat ne sitten varsinaisia huumausaineita tai lääkkeitä ym. Alkoholi on sallittu mutta tulokset ovat hinta- ym järjestelyjen takia ”loistavat”.

Niin, että mistä tiedän?
Siitä, että olen taistellut itseni irti alkoholista ja nähnyt muiden aineiden seuraukset vierestä. Omia kollegoitani (ATK) ja muita käyttäjätuttuja on mennyt haudan lepoon riittävästi. Kaikki alkoi kivasta viihdekäytöstä; loppu oli sitten loppu.

Markku Lahtinen

”Sinä, joka kannatat kannbiksen laillistamista ja käyttämistä, et tiedä mistään mitään.”

Onhan se hienoa kun tulet tänne avautumaan lähiön kasvatille mikä on haudannut muutaman ystävänsä niin huumeiden kuin viinan takia. Oletkos kuullut sellaisesta maasta nimeltä Portugali, otappa huvikseen selvää mitä siinä maassa kävi kun kaikki huumet laillistettiin. En jaksa tätä jeesustelua ja kaksinaismoralismia mitä täällä Suomessa harrastetaan vaikkapa kannabiksen tiimoilta. En itse käytä eikä viinankaan vetäminen kauheasti kiinnosta, mutta itse pidän viinaa paljon pahempana huumena kuin kannabis voi koskaan olla.

Et tainnut lukea koko juttuani, sillä olen itse näissä asioissa kompuroinnut ja hengenmeno oli lähellä, ennen raitistumista. Tämä ei ole kaksinaismoralismia, vaan tosiasioita. Tottakai alkoholi on Suomen suurin päihdeongelma, sitähän ei kukaan kiellä mutta huumemyönteisyys on aivan ”sairasta”. Kannabiksen vaikutuksesta on aivan ”hyvää” näyttöä, miten hommassa käy. Tätä voisi verrata palaamiseen, joku voittaa miljoonia ja tätä hekutetaan mediassa mutta unohdetaan maksajat, joita on kymmeniä tuhansia ja heistä on peliriippuvaisia melkoinen joukko (tämä on esimerkki tiedoksi uuslukutaidottomille).

Huomioitavaa!!!
Portugalissa huumeet ovat dekriminalisoitu mutta myynti ja välittäminen on edelleen rikos.

Suomessa neulojen vaiho on osoittautunut hyväksi HIV:een ja hepatiitin ehkäisykeinoksi, joka on hyvä asia. Silti tällaiset toimenpiteet ovat korjaavia, eivätkä ehkäiseviä. Tämä pitää aina muistaa.

Kaikille päihteiden kannattajille suosittelen pientä ilta / yökierrosta viikonloppuisin nuorten kokoontumispaikoissa. Ei näytä eikä tunnu mukavalta.

Painotan edelleen sitä, että mikään päihde ei ole tarpeellinen. En silti kannata alkoholin kieltolakia koska sitä suurin osa väestä osaa käyttää ”oikein”.

Markku Lahtinen

markkujula:

Ja kielloista on ollut kuinka paljon hyötyä sinun mielestäsi, ei yhtään mitään, ne jotka kannabista haluavat käyttää, sitä myös käyttävät niin paljon kuin heitä huvittaa. En jaksaisi käydä edes tätä keskustelua, mutta jonkun miedon huumeen vertaaminen vahvoihin huumeisiin kuten viinaan tai heroiiniin on lähinnä naurettavaa. Suurin osa käyttää sinun mielestäsi viinaa oikein, nyt mä putosin tuolilta ja lujaa, niin paljon ongelmia kuin alkoholi aiheuttaa vaikkapa Suomessa niin ketään ei voi näin väittää tosissaan. Jo alkoholin aiheuttamat sosiaaliset ongelmat ovat sitä luokkaa, että jotain tarttis tehdä, muista ongelmista nyt puhumattakaan.

Huumeita käytetään päivittäin luvallisesti

Vaikka tämä menee vähän ohi aiheen, niin se liittyy kuitenkin ylläoleviin kommentteihin olellisesti. Olen itse lääkekannabiksen laillistamisen puolella.

Huumausaineet väärinkäytettynä aiheuttavat monia riskejä, niin fyysisiä kuin sosioekonomisia. Ne tuhoavat ihmisiä ja kokonaisia perheitä. Oikein käytettynä huumeet ovat esimerkiksi osa tehokasta kivunlievitystä. Meillä on monia valmisteita käytössä, jotka luokitellaan huumeiksi. Näistä yleisesti käytetään morfiinia sekä sen johdannaisia.

Morfiini

Morfiinia on käytetty kivunlievitykseen jo 1920-luvulta lähtien. Sitä valmistetaan oopiumunikon siemenkodasta saatavasta raakaopiumista. Oikein käytettynä morfiini on erittäin tehokas kipulääke. Morfiinilla kuitenkin on runsaasti haittavaikutuksia, kuten kaikilla voimakkailla lääkkeillä. Näistä yleisimpiä ovat väsymys, ummetus, pahoinvointi ja oksentelu. Harvinaisempia käytössä ilmeneviä haittavaikutuksia on muunmuuassa euforia, hengityslama, unihäiriöt, sekavuus sekä riippuvuus. Nämä siis ovat harvinaisia sivuvaikutuksia. Päivi Räsänen blogissaan käsitteli kannabiksen kohdalla vain sen harvinaisia sivuvaikutuksia, ei niinkään sen yleisiä sivuvaikutuksia.

Kannabis

Kannabista Suomessa on alettu myöntämään erityisluvalla. Kannabikseen käyttöön myönnetään erityislupa vain, jos myyntiluvallisilla lääkkeille ei ole saatu hyvää vastetta. Suomessa yleisesti käytetty kannabislääke on Bedrocan®. Kannabista valmistetaan hampun lehdistä sekä kukinnoista. Oikein käytettynä myös kannabis on erittäin tehokas kipulääke. Kannabiksella on myös erilaisia haittavaikutuksia yleisimpänä sen aiheuttamana riippuvuus.

Kannabiksen demonisointi yleisenä huumeena on aiheuttanut mahdollisesti paljon vahinkoa. Tutkimustyöt kannabiksen käytöstä ovat jääneet pahasti jälkeen muiden kipulääkkeiden kanssa, mutta tilanne on onneksi muuttumassa. On tärkeätä selvittää kannabiksen hyödyt erilaisten sairauksien hoidossa ilman ennakkoluuloja.

Kivunlievitys

Kivunlievitys on tärkeä osa hoitotyötä. Kivunlievityksessä arvioidaan kivunlaatu sekä henkilökohtaiset soveltuvuudet eri lääkkeille. Hyvällä kivunlievityksellä saadaan helpotettua kroonisesta kivusta, syöpäkivuista, äkillisistä kivuista jne. kärsivien joka päiväistä elämää. Tähän kivunlievitykseen lääkärit sekä hoitajat tarvitsevat tarpeeksi työvälineitä. Yleisiä työvälineitä ovat lääkkeet, mutta myös hieronta, fysioterapia, viriketoiminta sekä muut hoitokeinot toimivat tarvittaessa kivunlievityksenä. Ottamalla pois työvälineitä, heikennämme mahdollisuutta onnistua parhaalla mahdollisella tavalla kivunlievityksessä, joka vaikuttaa oleellisesti koko hoitoon.

Kannabista ei saa kieltää kannabiksen takia!

Lopuksi vielä linkki riippuvuutta aiheuttavista aineista:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_%28mean_physical_harm_and_mean_dependence%29.svg

Mitäs mieltä Wabbit on siitä, että tämänhetkinen huumepolitiikka tekee meidän nuorista rikollisia ja aiheuttaa myös tätä kautta aivan tarpeetonta ihmisten leimaamista ja syrjäytymistä, silloin kun nuoret ovat sitä mieltä, että he eivät koe tekevänsä mitään väärää käyttäessään tai kasvattaessaan kannabista niin lakia pitäisi ruveta jo muuttamaan sallivampaan suuntaan. Ei tämä kannabiksen demonisointi mene enää ihmisille läpi, tulee mieleen joidenkin ihmisten asenteista sama juttu kun uskovaiset saarnasivat ennenvanhaan itsetyydytyksen aiheuttavan mielisairautta, yhtä idioottimaisella tasolla on keskustelu Suomessa. Muu maailma on koko ajan menossa sallivampaan suuntaan, uusien tutkimustulostenkin takia, mutta Suomi laahaa asenteissa jossain pimeällä keskiajalla.

..tossa muutama tutkimus / uutinen

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19560 900

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19679 602 Effects of cannabis on lung function: a population-based cohort study (Hancox RJ et al., 2009).

nowpublic.com/thc_marijuana_h elps_cure_cancer_says_harvard_study

emcdda.europa.eu/publications/monographs/cannabis

sciencedaily.com/releases/2009/10/091022101538.htm

neuvoa-antavat.stakes.fi/FI/kehittaminen/laatu/addiktiopotentiaali.htm

cmaj.ca/cgi/content/full/166/7/887?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=cannabis&searchid=1025853946146_44&stored_search=&FIRSTINDEX=0&journalcode=cmaj

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18981338

mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/669288

http://www.cmaj.ca/cgi/content/full/…urnalcode=cmaj

businessweek.com/lifestyl…ay/634823.html

winonadailynews.com/news/…cc4c002e0.html

heretohelp.bc.ca/publications/cannabis/bck/7

kannabisuutiset.wordpress.com/2009/06/28/yk-tukee-huumausaineiden-dekriminalisointia-uusimmassa-raportissaan/

…tietysti kun tuulipuku kiristää liikaa niin tollasia asioita voi olla vaikea niellä ;)

..niin ja nämä tutkimukset eivät ole 60-luvulta, niihin joihin nykyinen ”huumevalistus” pohjautuu.

..niin ja vielä; tällä ei myöskään ole mitään tekemistä hyvyyden, pahuuden tahi jumalan kanssa ;)

Kiristääkö tuulipuku tai kiristääkö vanne päätäsi. Kyllä tämänkaltaisten hermoheikkojen pitää ehdottomasti juoda lisää viinaa, koska viinan juonti on ainoa oikea huume Suomessa, voi lähteä vaikka taksijonoon tai nakkikioskille leipomaan porukkaa turpaan niin ei ahdista enää.

Tekstissäni oli sana ”oikein” lainausmerkeissä.

Tuttavistani suurimmalla osalla alkoholi ei ole ongelma mutta 10% Suomen väestöstä se on, joka on Huono juttu isolla H:lla.

Totesin myös alussa, että viina on ehdottomasti suurin ongelmen aiheuttaja mutta emme kaiketi halua lisää ongelmia muiden aineiden kautta? Emmehän?

Ei kannata luovuttaa. Yhdenkin pois saaminen koukusta tai estäminen sinne joutumasta on todella suurteko.

Yritetään, vaikka väkisin.

Markku Lahtinen

voi jeesus…”Yritetään, vaikka väkisin”. Mitäs seuraavaksi? Viedään kaikki saunan taakse ammuttavaksi jotka on eri mieltä. Kunnon suomijunttiutta. Kannattaa vaikka käydä ensin jossain ulkomailla (ei kanarialla) vähän avartamassa mieltä niin saattaa ymmärtää, että tällaiset ”ongelmat” on aika vitun pieniä täällä suomessa. Mielummin ihmiset voisi puuttua täällä siihen mihin meidän verorahoja käytetään ja minkä nuorisosäätiön rahoja käytetään väärin. Tuntuu olevan arvot täällä lintukodassa aivan päälaellaan.

MikkoMallikas:

Turhaan sitä hermojaan menettää, toteaa vain että Suomi on tälläinen maailman perseenreikä ja ahdasmielisten juntti-idioottien paratiisi, mitä surkeampaa tässä maassa on ihmisten asua niin sen kotoisammaksi monet tuntevat olonsa. Ei tainnut tämä EUhun liittyminen auttaa vaan Suomessa halutaan kyräillä ihan keskenään ja kiristellä tuulipuvun nyörejä. Suomi taitaa olla tilastollisesti yksi maailman ahdistunein kansakunta jos nappien määrät mitä ihmiset vetävät ja itsemurhat lasketaan.

En nyt haluaisi puolustella päihteitä mutta kyllä markkujula liioittelit räikeästi marihuanan vaikutuksia. Kokemuksia on myös minulla, ehkä olen osannut käyttää päihteitä vastuullisemmin kuten useimmat käyttäjät.

Tietenkin se on päihde mutta ei ole todistettu että yhtä haitallinen kuin alkoholi.

Lisäksi marihuana ei aiheuta väkivaltaisista käytöstä ihmisissä kuten alkoholi, josta tiedettävästi suurin osa tapoista sekä muista väkivallan teoista johtuu Suomessa.

Aivan järjetöntä että tehdään kotietsintöjä kotikasvattajaksi epäiltyjen koteihin. Nuo voimavarat voisi käyttää paljon hyödyllisempään.

Kaikille alkoholi ei yksinkertaisesti sovi ja mielestäni ihmillä pitäisi olla oikeus valita vaihtoehtoinen päihde, varsinkin jos päihdettä ei ole todistettu huonommaksi vaihtoehdoksi. Erilaisia päihteitä
on käytetty läpi ihmiskunnan historian lähes kaikissa kulttuureissa, eikä niitä saada näillä näkymin kitkettyä pois.

No jo on!
Pitääkö jokainen asia selittää aivan erikseen, jotta menee perille. En edes kuvitellut, että kukaan ajattelee sanoistani ”vaikka väkisin” saunan taakse viemistä jne. Sanani tarkoittivat sitä, että yritetään tehdä asialle jotain vaikka väkisin jos yhteiskunta pistää hanttiin tai muu taho, siis tietoa ja auttamista eteenpäin.

Tämä ongelma ei ole pieni ei sitten todellakaan, joten sitä ei voi vähätellä millään nuorisosäätiöön hukatulla omaisuudella. Nuorisosäätiöiden touhuiluja en myöskään ymmärrä enkä hyväksy.

Tjaa a, olen asunut erinäisissä valtiossa ja touhua on nähty jos koettu, joten sitäkin pohjaa on. Kalifornian ihmemaassa tuli vietettyä aikaa ja hämmästeltyä asiaa.

No lopetan tähän, eipä kannata uskea seinää päin.
Toivottavasti te kokeilijat, jotka täällä olette ette tule aikanaan asiakkaikseni silloin ovat asiat huonosti. Kerrankin pitää toivoa, ettei tavattaisi. Tämä oli hyvällä kaikille.

Markku Lahtinen

markkujula:

Joo, joo kantasi on, että kunpa ketään ei vetäisi mitään huumeita ikinä eikä yrittäisi päihdyttää itseään millään tavalla. Pidättelen jo hengitystä kuinka tulemme saavuttamaan tämän utopian. Mielestäni pitäisi valita pienempi paha kuin vain hankaloittaa ihmisten elämää täysin tarpeettomasti.