Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Homot ja armeija: tasa-arvon riemuvoitto

Blogit Americana 20.12.2010 18:22
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraattinen kongressi astuu historiaan fanfaarien kera. Se siirsi perjantaina homojen avoimen asepalveluksen kieltävän Don’t Ask, Don’t Tell -lain romukoppaan.

DADT oli 1990-luvun alkupuolella syntynyt kompromissi presidentti Bill Clintonin ja kongressin republikaanien välillä. Se salli homojen palvelun asevoimissa, mutta heidän oli pidettävä seksuaalinen identiteettinsä salaisuutena.

Laki oli outo lintu suoraa selkärankaa ja rehellisyyttä painottavien asevoimien kulttuurissa. Se pakotti homot valehteluun ja/tai salailuun. Sääntö myös johti vakavaan työvoimakatoon. Irakin ja Afganistanin sotien aikana armeija erotti kymmeniä elintärkeitä arabiaa tai pashtunia puhuvia sotilaita, jotka olivat astuneet ulos kaapista.

Senaatin perjantainen äänestys oli ehkä merkittävin kansalaisoikeuslaki vuosikymmeniin. Homojen tasa-arvoinen kohtelu on jälleen harppauksen lähempänä toteutumista. Aplodit 65 senaattorille, jotka ymmärsivät mitä itsenäisyysjulistuksen ja perustuslain lausunnot kaikkien amerikkalaisten tasavartaisuudesta lain edessä tarkoittavat.

Soundtrack: Village People, In the Navy.