Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Homot ja armeija: tasa-arvon riemuvoitto

Marko Maunula
Blogit Americana 20.12.2010 18:22

Demokraattinen kongressi astuu historiaan fanfaarien kera. Se siirsi perjantaina homojen avoimen asepalveluksen kieltävän Don’t Ask, Don’t Tell -lain romukoppaan.

DADT oli 1990-luvun alkupuolella syntynyt kompromissi presidentti Bill Clintonin ja kongressin republikaanien välillä. Se salli homojen palvelun asevoimissa, mutta heidän oli pidettävä seksuaalinen identiteettinsä salaisuutena.

Laki oli outo lintu suoraa selkärankaa ja rehellisyyttä painottavien asevoimien kulttuurissa. Se pakotti homot valehteluun ja/tai salailuun. Sääntö myös johti vakavaan työvoimakatoon. Irakin ja Afganistanin sotien aikana armeija erotti kymmeniä elintärkeitä arabiaa tai pashtunia puhuvia sotilaita, jotka olivat astuneet ulos kaapista.

Senaatin perjantainen äänestys oli ehkä merkittävin kansalaisoikeuslaki vuosikymmeniin. Homojen tasa-arvoinen kohtelu on jälleen harppauksen lähempänä toteutumista. Aplodit 65 senaattorille, jotka ymmärsivät mitä itsenäisyysjulistuksen ja perustuslain lausunnot kaikkien amerikkalaisten tasavartaisuudesta lain edessä tarkoittavat.

Soundtrack: Village People, In the Navy.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Amerikan hurskaus on ollut järjetöntä. Tapettavaksi sotaan kelpaisivat vain muka heteromiehet, mutta näiden kristilisten äärioikeustolaisten mukaan heidän inhoamansa toisenlaiset luojanluomat olisivat niin pyhiä ja säilyttämisen arvoisia, että heitä ei saisi laittaa vaaralle alttiiksi.