Homot avoimesti armeijaan

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään maanantaina Yhdysvallat juhlii kaatuneiden muistopäivää. Viime loppuviikolla kymmenet tuhannet veteraanit, kaatuneet, sekä heidän omaisensa saivat edustajainhuoneelta lahjan: Yhdysvallat on antamassa homo-sotilaille tilaisuuden palvella maataan avoimesti.

Viimeiset 17 vuotta sotavoimien asenne homoihin on perustunut ns. don’t ask, don’t tell (DATD) -sääntöön. Homot kelpaavat sotilaiksi, mutta heidän täytyy pitää seksuaalinen suuntautumisensa salaisuutena. Avoin homoseksuaalisuus johtaa edelleen potkuihin.

Presidenttiehdokas Barack Obama lupasi vaalikampanjassaan kumoavansa DADT:n. Aihe jäi hallinnon alkutaipaleella terveydenhoidon ja talouden jalkoihin, mutta nyt demokraatit ovat ryhtyneet toimiin.

Perjantaina edustajainhuone äänesti luvuin 229-186 DADT:n kumoon, pitkälti demokraattisin äänin. Vain viisi republikaania äänesti demokraattien kanssa. Aikaisemmin samalla viikolla senaatin puolustusasian komitea suositteli DADT:n siirtämistä unholaan.

Myös amerikkalaiset kannattavat DADT:n kumoamista. Tuoreen CNN-gallupin mukaan liki 80 prosenttia amerikkalaisista antaisi homoille mahdollisuuden palvella avoimesti. Monet korkean tason kenraalit ovat uuden linjan puolella, puolustusvoimien ylikomentaja Michael Mullenista alkaen.

Edessä on vielä ankara vääntö senaatissa. Senaatin republikaanit ovat DADT:n kumoamista vastaan. John McCain on uhonnut estävänsä äänestyksen vaikka filibuster-prosessin avulla.

Republikaanien vastustuksesta huolimatta näyttää, että DADT on kaatumassa. Amerikkalaiset ovat valmiita homojen tasa-arvoon. Moraalista selkärankaa ja rehellisyyttä painottava armeija-instituutio on vihdoinkin valmis antamaan ehkä kymmenien tuhansien sotilaiden elää avoimesti, rehellisesti, ja tasa-arvoisesti.

Soundtrack: Bruce Springsteen, Brilliant Disguise.