Homoparit hakekoot kakkunsa muualta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime kuukausina Yhdysvalloissa on jälleen vellonut vahva keskustelu yksilöiden ja yhteisöjen/yritysten uskonnollisten oikeuksien rajoista.

Korkeimman oikeuden päätös tasa-arvoisesta avioliittolaista synnytti, luonnollisesti, kiivaita vastareaktioita. Monet uskonnollisesti konservatiiviset yritykset ilmoittivat, että he eivät, vakaumuksensa takia, aio tarjota palvelujaan homojen hääjuhliin. Homoparit saavat heidän puolestaan hakea kakkunsa tai kukkasomistelunsa muualta.

Oikeusoppineet, poliittiset kommentaattorit ja asiasta vahvasti tuntevat amerikkalaiset ovat pohtineet kieltäytymisten laillisuutta. Jos firmat tai yksilöt eivät voi laillisesti kieltäytyä palvelemasta vaikkapa afroamerikkalaisia, miten ne voivat kieltäytyä palvelemasta homoja?

Toinen konservatiivisen uskonnollisuuden ja politiikan törmäys tapahtui Planned Parenthood -organisaation yhteydessä. Muun muassa naisten terveydenhoitoa, ehkäisyä ja abortteja tarjoava Planned Parenthood joutui jälleen konservatiivien hampaisiin, koska salaa kuvatulla videolla eräs PP:n lääkäreistä väitetysti keskustelee aktivistin kanssa abortoitujen sikiöiden ruumiinosien myymisestä lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Kongressin republikaanit yrittivät eliminoida kaiken liittovaltion rahoituksen PP:lle, mutta yritys epäonnistui, sillä he eivät saaneet senaatissa jarrutuskeskustelun eliminoivaa 60 ääntä. Demokraatit voittivat tämän erän.