Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Homoliitot: kuka pelkää tasa-arvoa?

Blogit Americana 4.11.2009 12:16
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain eiliset vaalit sujuivat odotetusti. Republikaanit veivät Virginian ja New Jerseyn kuvernöörien virat, ja ultrakonservatiivi hävisi New Yorkissa. Mutta vaalien suurin pettymys tapahtui Mainessa.

Yli 53 prosenttia Mainen äänestäjistä vastustivat homoseksuaalien avioliitto-oikeutta. Homoliitot ovat nyt hävinneet jokainen kerta, kun ne on tuotu suoraan kansanäänestykseen. Näin on käynyt kaikkiaan 31 eri osavaltiossa.

Osavaltioissa joissa homojen liitot ovat laillisia (Iowa, Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Hampshire), ne ovat joko paikallisten oikeusistuimien tai eduskuntien ansiota.

Yhdysvallat on ollut samanlaisessa tilanteessa aikaisemmin. 1940-1960 luvuilla afroamerikkalaiset saivat kansalaisoikeutensa pitkälti oikeusistuimien avulla. Mikäli tasa-arvo olisi jätetty äänestäjien päätettäväksi, afroamerikkalaiset olisivat istuneet bussin perällä vielä kauan.

Yhdysvaltain perustuslain 14. lisäpykälä sanoo suoraan, että lain on kohdeltava kaikkia kansalaisia tasa-arvoisesti. Toivottavasti oikeusistuimet ymmärtävät sen tulevaisuudessakin paremmin kuin fobioidensa, fundamentalistisen uskontulkintansa, tai vanhanaikaisen vihansa sokaisemat äänestäjät.

Uutiskuvakooste Mainesta vaalien ajalta.

Soundtrack: Metallica, …and Justice for All.