Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Homofobia, kanaleipä ja kansalaisaktivismi

Blogit Americana 2.8.2012 14:52
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime päivien kiivain poliittinen keskustelu Yhdysvalloissa on käyty kanaleivästä.

Chick-fil-A:n, Atlantassa päämajaansa pitävän pikaruokaketjun toimitusjohtaja Dan Cathy, firman perustaja-omistaja Truett Cathyn poika, sanoi toissaviikkoisessa haastattelussa, että Chick-fil-A on sitoutunut ”perheiden tukemiseen.” ja perheellä hän tarkoitti ”raamatun määritelmää perhe-yksiköstä.” Liki samanaikaisesti kävi ilmi, että Chick-file-A on viime vuosina lahjoittanut yhteensä viisi miljoonaa dollaria organisaatioille, jotka propagoivat homojen avio-oikeutta vastaan.

Homot ja liberaalit älähtivät välittömästi. Firma oli suunnitellut laajentavansa operaatioitaan Bostoniin, mutta kaupungin pormestari Thomas Menino sanoi, että homofobinen firma ei ole tervetullut hänen kaupunkiinsa. Chicagon pormestari Rahm Emanuel sanoi myös, että Chick-fil-A ei jaa Chicagon arvoja, ja San Franciscon pormestari liittyi kuoroon. Muppetsit sanoivat promootio-yhteistyön Chick-fil-A:n kanssa irti, ja miljoonat amerikkalaiset ilmoittivat ryhtyvänsä boikotoimaan pikaruokaketjua. Eräs meikäläisenkin suosima ravintola Atlantassa teki oman kantansa selväksi uudella hittituotteellaan:

Arvokonservatiivit iskivät takaisin. Sarah Palin twiittasi nopeasti kuvan itsestään Chick-fil-A ravintolassa. Mike Huckabee aloitti ”syö Chick-fil-A:ssa päivä” -kampanjan. Chick-fil-A päivä oli eilen, 1.8., ja jonot pikaruokaketjun toimipisteissä ulottuivat parkkipaikoille saakka. Facebookissa konservatiiviset kaverini vertaavat Bostonin, Chicagon, ja San Franciscon pormestareiden lausuntoja natseihin ja muihin sananvapauden vihollisiin.

Chick-fil-A on tehnyt myös paljon hyvää työntekijöilleen sekä yhteisöilleen. Firma on pikaruokaravintoloiden rintamalla erinomainen työnantaja. Se on tunnettu hyvästä palkastaan, stipendiohjelmasta yliopistosta haaveileville työntekijöilleen ja (perinteisiä) perheitä tukevasta yrityskulttuuristaan. Cathyn perhe on ollut usein avokätinen lahjoituksissaan hyväntekeväisyysjärjestöille. Kaikki Chick-fil-A ravintolat ovat myös kiinni sunnuntaisin, sillä sunnuntait kuuluvat firman ideologiassa kirkolle ja perheelle.

Firma on myös painottanut kristinuskon konservatiivisempia arvoja. Se avoimesti perustaa yritysfilosofiansa sekä toimensa konservatiiviseen kristinuskon tulkintaan, ja siihen kuuluu myös aktiivinen homoliittojen vastustus.

Yhdysvallat on hyperpoliittinen valtio, ja poliittinen orientaatio heijastuu miljoonien ihmisten kulutuspäätöksissä. Monet konservatiivit kieltäytyvät ostamasta mitään amazon-webbikaupasta, sillä firman pomo Jeff Bezos lahjoitti hiljattain 2.5 miljoonaa dollaria homoliittojen laillistamasta ajavalle järjestölle. Myös google, Starbucks, ja Disney ovat monien arvokonservatiivien boikottilistalla, kiitos firmojen avoimen tuen homojen tasa-arvoliikkeelle.

Nyt myös ruoka on politisoitu. Chick-fil-A:n hittituotteesta, herkullisesta kanaleivästä, on tullut kulttuurisodan virallinen ruokalaji. Chick-fil-A:ssä syöminen tai syömättä jättäminen on vastaisuudessa poliittinen teko.

Soundtrack: The Sugarcubes, Eat the Menu.