Hitler: Rasistinen anarkisti?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olemmeko olleet väärässä Adolf Hitleristä? Onko perinteinen mielikuvamme Hitleristä saksalaisena nationalistina ja pöyristyttävän murhanhimoisena antisemiittinä liian yksinkertainen?

Timothy Snyder uskoo näin.

Sitten Tony Judtin kuoleman viisi vuotta sitten Timothy Snyder on ehkä paras elossa oleva Euroopan historian tuntija. Miehen edellinen kirja Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin oli mestariteos. Kirja analysoi Hitlerin ja Stalinin toteuttamien joukkomurhien logiikkaa ja metodeja ja tuo myös teurastuksen talousmaantieteen lukijoiden laajempaan tietoisuuteen.

Snyderin tuore teos, Black Earth: The Holocaust as History and Warning, on looginen jatko Bloodlandsille. Kirja perehtyy tarkemmin Hitlerin ideologiaan. Snyder esittelee Hitlerin, joka on huomattavasti aikaisempia käsityksiä radikaalimpi ja metafyysisempi ajattelija.

Snyder sanoo, että Hitler ei ollut niinkään saksalainen nationalisti kuin rodullinen anarkisti. Hitlerille nationalismi oli pelkkä työkalu, jonka avulla hän halusi palauttaa ihmiskunnan takaisin sen ”luonnolliseen tilaan”: eri rotujen väliseen jatkuvaan sotaan ja taisteluun ylivallasta.