Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Historian kalleimmat kongressivaalit: Miksi republikaani voitti?

Blogit Americana 22.6.2017 14:21
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaani Karen Handel voitti Yhdysvaltojen historian kalleimmat kongressivaalit.

Kuukausia kestänyt kampanjointi Georgian kuudennessa vaalipiirissä energisoi molemmat puolueet. Kisasta demokraatti Jon Ossoffin ja republikaani Karen Handelin välillä tuli merkittävä poliittinen barometri Donald Trumpin Amerikassa.

Kampanjat maksoivat yhteensä yli 50 miljoonaa dollaria. Jokainen ääni (yhteensä noin 260 000) maksoi liki 200 dollaria.

 

Miksi vaali oli niin tärkeä?

Georgian kuudes vaalipiiri on historiallisesti vankasti konservatiivien hallussa. Se kattaa ison osan pohjoisen metro-Atlantan lähiöistä. Se on poliittisesti sekä kulturaalisesti keskiluokkaisten ja koulutettujen ammattilaisten leimaama piiri.

Vaikka vaalipiiri on vankan konservatiivinen, Donald Trump voitti sen vaivaisella prosenttiyksiköllä. Hänen karkea populisminsa ei vedonnut vaalipiirin maltillisiin vanhan kaartin konservatiiveihin.

Demokraatit näkivät vaalipiirissä tilaisuuden. Mikäli puolue haluaa voittaa vuoden 2018 kongressivaaleissa tai vuonna 2020, sen täytyy oppia voittamaan juuri Georgian kuudennen kaltaisissa vaalipiireissä. Sen on vedottava maltillisiin mutta konservatismiin kallellaan oleviin äänestäjiin, jotka arvostavat poliittista ammattitaitoa ja yhteistyökykyä.

Demokraatit antoivat kaikkensa. Kampanjointi vaalipiirissä oli herkeämätöntä. Tv-mainonta oli moninkertaisesti mittavampaa kuin viime vuoden presidentinvaaleissa.

Lopputulos oli musertava tappio demokraateille.

Handel voittomarginaali oli liki kuusi pistettä. Kymmenien miljoonien dollareiden sekä kymmenien tuhansien työtuntien sijoitus ei heilauttanut neulaa merkittävästi.

Demokraattien etsikkoaika jatkuu.

Miksi demokraatit hävisivät?

Omassa tulkinnassani tappiolle oli kaksi syytä.

Ensimmäinen syy on demokraattien johto. Nancy Pelosi on ollut tehokas ja taitava poliittinen operaattori. Hän on suosittu puolueensa parissa, mutta maltillisille sitoutumattomille äänestäjille sekä Trumpia inhoaville republikaaneille Pelosi on punainen vaate.

Vaikka Ossoff toistuvasti painotti maltillista riippumattomuuttaan, puhuen taloudesta ja vaalipiirinsä edunvalvonnasta, Handelin kampanja onnistui silti sitomaan Ossoffin Pelosiin. Pelosista on tullut riippakivi, jonka avulla republikaanit onnistuvat hukuttamaan demokraattiset haastajansa.

Toinen syy on demokraattien viesti. Puolue puhuu ympäripyöreitä tasa-arvosta ja liberaaleista arvoista, mutta sillä ei ole tehokasta ja uskottavaa taloudellista viestiä. Ossoff yritti, mutta hänen yrityksensä kilpistyivät republikaanien ”Pelosin kätyri” -hyökkäyksiin.

Demokraattien etsikkoaika jatkuu. Puolue on juuri nyt pahasti eksyksissä. Sen nykyinen johto ei kykene sitä pelastamaan.

 

Soundtrack: Townes van Zandt, Lungs.