Hillaryn kampanja: järki vastaan tunteet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hillary Clintonilla on ongelma. Ongelman nimi on Hillary Clinton.

Hillaryn sunnuntainen ilmoitus osallistumisesta presidenttikisaan oli puhdas muodollisuus. Hän on valmistautunut kampanjaansa suuren osan aikuisvuosistaan. Presidenttiysprojektin viimeisin vaihe on sekin kestänyt jo kuusi vuotta.

Vuoden 2008 katkera pettymys ei kestänyt kauan. Hillary otti vastaan ulkoministerin paikan Barack Obaman hallinnossa, vahvistaen teräksenlujaa ansioluetteloaan entisestään. Hillaryn työkokemus ja ainutlaatuinen henkilöhistoria tekevät hänestä paperilla parhaan demokraattisen ehdokkaan Valkoiseen taloon. Republikaaneistakaan on vaikea löytää henkilöä, joka pystyy haastamaan Hillaryn kokemuksen, saavutukset, koulutuksen ja raa’an älyn.

Hillaryn haaste piilee politiikan henkilökysymyksissä sekä amerikkalaisen oikean ja vasemman laidan irrationaalisessa raivossa.

Olen tavannut Hillaryn vuonna 2003. Kun hänen elämänkertansa ilmestyi, hän myönsi Suomen Kuvalehdelle one-on-one haastattelun, ja sain jututtaa Hillarya reilut 20 minuuttia Washingtonissa. Lyhytkin haastattelu, yhdistyneenä keskusteluihin muiden Hillaryn tavanneiden henkilöiden kanssa sekä tietoihini hänen julkisesta persoonastaan, osoittivat kaksi asiaa: Hillary on erittäin älykäs, hyvin informoitu ja nopea ajattelija. Toisekseen, ”lämmin” ja ”empaattinen” eivät ole parhaat määreet kuvaamaan hänen persoonaansa.