Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hillary ja sähköpostit: Mellakka vesilasissa

Blogit Americana 8.7.2016 10:15
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

FBI:n suositus jättää Hillary Clinton syyttämättä sähköpostijupakassa on synnyttänyt rajun vastareaktion republikaanien parissa.

Hillaryä epäiltiin sähköpostiprotokollan rikkomisesta, kun hän toimi ulkoministerinä. Yhdysvalloissa virkamiesten tiedonkulkua ja viestintää säätelevät tarkat lait. Hillary oli käyttänyt, säädösten ja/tai suositusten vastaisesti, yksityistä sähköpostiaan hoitaakseen osan ulkoministeriön tehtävistä.

Julkistaessaan tutkimuksen FBI-pomo James Comey sanoi, että vaikka tutkijat totesivat Hillaryn olleen ”erittäin varomaton” sähköpostiensa kanssa, hänen toimensa eivät rikkoneet lakia syytösten arvoisesti.

Republikaaniset politiikot ja kommentaattorit riehaantuivat päätöksestä täysin. Kommenttien konsensus tuomitsi syyttämättäjättämispäätöksen poliittisena. Edustajat vaativat Comeyn kuulusteluja kongressissa. Donald Trump syytti Clintoneiden lahjoneen oikeusministeri Loretta Lynchin. Kiivaimmat konservatiiviset kolumnistit julistivat päätöksen myötä oikeusvaltion kuolleen, eikä amerikkalaisten tarvitse enää totella lakia.

 

Republikaanien reaktio on poliittisesti ymmärrettävä, mutta täysin suhteeton. Liioitteleva kieli ”oikeusvaltion kuolemasta” on tehokas omien joukkojen tiivistäjä mutta on laajemmassa yhteiskunnallisessa katsannossa vaarallista ja osoittaa republikaanien valikoivan muistin.

Parin viime vuoden aikana Yhdysvaltoja on ravistellut muutama korkean profiilin kuolemantapaus virkavallan tai katupartioijan käsissä. Kun oikeusistuimet vapauttivat poliisit, joita syytettiin Michael Brownin ja Freddie Grayn kuolemista, samat republikaanit kehottivat protestoijia rauhallisuuteen ja vaativat ihmisiä kunnioittamaan oikeuslaitoksien päätöksiä.

Noin vuosikymmen sitten monet republikaanit syyttivät viranomaisia ja demokraatteja poliittisesta ajojahdista, kun he vaativat tutkimuksia siitä, kuinka George W. Bushin Valkoinen talo oli ohjannut sen sähköpostit yksityiselle palvelimelle ja onnistunut kadottamaan jopa 22 miljoonaa sähköpostia monen vuoden ajalta.

 

Sähköpostijupakka tarjoaa mainion kiteytyksen Hillaryn modus operandista sekä hänen vastustajiensa pakkomielteenomaisesta uskosta Hillaryn pahuuteen.

Hillary on tutkituin, syytetyin ja kuulustelluin politiikko sitten Richard Nixonin. Whitewater-tutkimuksesta Benghaziin ja sähköposteihin Hillaryn poliittiset vastustajat ovat toistuvasti tutkineet ja penkoneet jokaisen käänteen hänen henkilöhistoriastaan ja urastaan. Miljoonista dollareista ja kymmenistä tuhansista työtunneista huolimatta republikaanit eivät ole onnistuneet käräyttämään Hillarya mistään muusta kuin varomattomuudesta tai inhimillisistä virheistä.

Toisaalta sähköpostit osoittavat myös Hillaryn taipumuksen operoida harmaalla alueella. Hän taivuttaa mutta ei riko sääntöjä. Hillary on myös taipuvainen salailuun sekä tiukkaan tiedon kontrolliin. Tämä on poliittisesti hankala linja, sillä amerikkalaiset arvostavat avoimuutta.

Toisaalta Hillary myös tietää, että republikaanit lukevat jokaista Hillaryn sanaa kuin piru raamattua. Avoimuus ainoastaan vahingoittaisi häntä politiikan poteroissa.

FBI:n päätös sulki kirjan Hillaryn oikeudellisesta vastuusta sähköpostijupakassa. Hän ei joudu oikeuteen virheistään. Mutta poliittisesti jupakka on kaikkea muuta kuin ohi.

 

Soundtrack: The Replacements, I’ll Be You