Hillary ja Bernie – mikä heidät erottaa?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hillary Clinton vs. Bernie Sanders -kisa osoittaa, että niin sanotun uuden vasemmiston hegemonia demokraattisessa puolueessa on liki täydellinen. Mutta taistelu talouspolitiikasta jatkuu kiivaana vielä vuosia.

Sitten 1960-luvun alun, niin sanotut vanha ja uusi vasemmisto ovat kisanneet demokraattisen puolueen sielusta ja linjasta.

Vanha vasemmisto painotti talouskysymysten tärkeyttä yli identiteettipolitiikan ja vähemmistöjen intressien. Karski ja perinteisten arvojen leimaama liike nojautui duunareihin, Etelän demokraatteihin ja ennen kaikkea ay-liikkeeseen.

Tyypillinen vanhan vasemmiston edustaja teki hommia, kirosi pomot, kävi kirkossa ja ay-liikkeen tapaamisissa. Vanha vasemmisto oli, ainakin pohjoisessa, paikoitellen sympaattinen afroamerikkalaisten kansalaisoikeusliikkeelle mutta  vierasti 1960-luvun lopun radikaaleja. Kansalaisoikeusliikkeen ja opiskelijaprotestien radikalisoitumisen myötä heidän suhteensa pitkätukkiin jatkoi rapautumista.

Amerikkalainen uusi vasemmisto -liike syntyi valtaosin länsirannikon liberaaleissa yliopistoissa ja ennen kaikkea University of California at Berkeleyn kampuksella. Sieltä se levisi muiden kampusten kautta hiljalleen koko maahan.