Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Hillary Clinton ryvettää mainettaan ja puoluettaan

Marko Maunula
Blogit Americana 11.9.2017 10:58
Hillary Clinton on vaalien jälkeen työskennellyt kuumeisesti tuhotakseen maineensa. Eräs republikaanien tehokkaimmista Clintonin vastaisista kampanjateemoista painotti demokraatin narsismia. Tämän narratiivin mukaan Clinton on itsekäs, paranoidi, epälojaali ja aina valmis syyttämään muita virheistää...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

USAn viime presidentinvaalien aikaan olin todella tyytyväinen etten ole amerikkalainen, joka joutuu valitsemaan ruton ja koleran välillä.

Valitsivat sitten ruton.

Kun eivät valinneet. Sen sijaan valitsijamiehet valitsivat Trumpin.

Näin (vähemmän ääniä saanut voitti) on nyt käynyt neljä kertaa USA:n historiassa. Bush (Jr) v.2000 ja muut 1800-luvulla.

USA:n vaalijärjestelmää esitöissä perusteltiin mm
-kansalaisilla ei voi olla riittävästi tietoa ehdokkaista, joten tarvitaan hyvin ”informoidut” valitsijamiehet.
– suora kansanvaali merkitsisi suurten osavaltioiden saavan aina ehdokkaansa läpi pienten kustannuksella
-kansalaiset valitsisivat pätevän sijasta ”kaupungin suosituimman pojan”. ts. populistin.
-the winner takes all-systeemi myös vähentää todellista kansan kannatuksen mittaamista. (Maine ja Nebraska tosin jakavat valitsijamiehet). Periaatteessa valitsijmiehet voisivat äänestää muuta kuin osavaltion voittajaa mutta näin ei ole koskaan käynyt (muutama poikkeusääni).

Nyt kävi niin että ”perustajaisien” pelkäämä tilanne toteutui. Kansa valitsi tietämättömän populistin ja vielä pienten vaa’ankieli valtioiden äänillä kun suurten osavaltioiden valitsijamiehet menevät lähes aina ristiin. Trump valittiin muutamalla kymmenellä tuhannella äänellä valtiossa, jossa oli v 2016 200 miljoonaa rekisteröityä äänestäjää.

Maunula turhaan mollaa Hillarya. Hän sanoi ettei enää asetu ehdokkaaksi. Oli aivan selvä että Sandersin jo pelin menettäneenäkin jatkunut Hillaryn vastainen kampanja perinteisissä demokraatti- ja vaa’ankielivaltioissa satoi Trumpin laariin. Vain Michigan, Wisconsin ja Pennsylvania olisivat riittäneet Hillaryn voittoon. Hillary ei panostanut riittävästi näihin valtioihin. Mm California oli jo taskussa, joten sinne ei olisi niin paljon pitänyt uhrata voimia.

Trumpin vaalikampanja, jonka laillisuutta Muellerin komitea tutkii, oli härskiydessään ennenkokematon. Kertoo kyllä äänestäjäkunnan tasostakin jotakin.