Hillary Clinton ryvettää mainettaan ja puoluettaan

Clintonin uusi kirja osoittaa hänen olevan oman erinomaisuutensa pauloissa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hillary Clinton on vaalien jälkeen työskennellyt kuumeisesti tuhotakseen maineensa.

Eräs republikaanien tehokkaimmista Clintonin vastaisista kampanjateemoista painotti demokraatin narsismia. Tämän narratiivin mukaan Clinton on itsekäs, paranoidi, epälojaali ja aina valmis syyttämään muita virheistään.

Syytökset oli helppo sivuuttaa kampanjoihin kuuluvana mustamaalauksena, mutta vaalien jälkeen Clinton on toistuvasti antanut luonnehdinnoille pohjaa. Clintonin uusi kirja What Happened osoittaa hänen olevan oman erinomaisuutensa pauloissa, epälojaali ja valmis syyttämään muita virheistään.

Tappiolle oli monta syytä, mutta Clinton itse ei ilmeisesti kuulu syyllisiin. Clintonin analyysissä syyllisiä olivat presidentti Barack Obama, joka laittoi Clintonin ”pakkotakkiin” kehoittamalla häntä olemaan sortumatta rajuihin vastahyökkäyksiin Bernie Sandersia vastaan. Obama pelkäsi kärjistysten vahingoittavan demokraatteja marraskuussa.

Pahin syyllinen tappioon on Clintonin mukaan Sanders. Hänen maalaamansa kuva Clintonista korporaatioiden kätyrinä valoi pohjan Donald Trumpin ”korruptoitunut Hillary” -syytöksille. Ilmeisesti Clintonin läheisillä suhteilla Wall Streetiin, Clinton-säätiön monomaanisella rahankeruulla ja taipumuksella puhua eri sanoin eri yleisöille ei ollut imagonmuodostuksen kanssa mitään tekemistä.