Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hillary Clinton ryvettää mainettaan ja puoluettaan

Blogit Americana 11.9.2017 10:58
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hillary Clinton on vaalien jälkeen työskennellyt kuumeisesti tuhotakseen maineensa.

Eräs republikaanien tehokkaimmista Clintonin vastaisista kampanjateemoista painotti demokraatin narsismia. Tämän narratiivin mukaan Clinton on itsekäs, paranoidi, epälojaali ja aina valmis syyttämään muita virheistään.

Syytökset oli helppo sivuuttaa kampanjoihin kuuluvana mustamaalauksena, mutta vaalien jälkeen Clinton on toistuvasti antanut luonnehdinnoille pohjaa. Clintonin uusi kirja What Happened osoittaa hänen olevan oman erinomaisuutensa pauloissa, epälojaali ja valmis syyttämään muita virheistään.

Tappiolle oli monta syytä, mutta Clinton itse ei ilmeisesti kuulu syyllisiin. Clintonin analyysissä syyllisiä olivat presidentti Barack Obama, joka laittoi Clintonin ”pakkotakkiin” kehoittamalla häntä olemaan sortumatta rajuihin vastahyökkäyksiin Bernie Sandersia vastaan. Obama pelkäsi kärjistysten vahingoittavan demokraatteja marraskuussa.

Pahin syyllinen tappioon on Clintonin mukaan Sanders. Hänen maalaamansa kuva Clintonista korporaatioiden kätyrinä valoi pohjan Donald Trumpin ”korruptoitunut Hillary” -syytöksille. Ilmeisesti Clintonin läheisillä suhteilla Wall Streetiin, Clinton-säätiön monomaanisella rahankeruulla ja taipumuksella puhua eri sanoin eri yleisöille ei ollut imagonmuodostuksen kanssa mitään tekemistä.

Joe Bidenin kritiikki, jonka mukaan Clinton ei kiinnittänyt kylliksi huomiota keskiluokan talousvaikeuksiin, ”puistatti” hävinnyttä ehdokasta. Clintonin toimien ja kampanjan kriitikot ovat kaikki väärässä tai operoivat kyseenalaisin motiivein. Tappio johtui seksismistä, James Comeysta, Bernie Sandersista, venäläisten hakkeroinneista, jne.

”Paras, mitä hän voisi tehdä, olisi kadota.”

Demokraatit ovat yhä turhautuneempia Clintonin haluun puida hävittyjä vaaleja ja etsiä syyllisiä tappioonsa.

Maltillisemmat kommentaattorit toivovat entisen ehdokkaan löytävän uusia vaikutuskanavia, siirtyvän syrjään kameroiden edestä.

”Tämä on sataprosenttisesti Hillary Show. Monet meistä raapivat päitään ja ihmettelevät, mitä hän on oikein tekemässä. Tämä ei ole hyödyllistä”, eräs Obaman avustajista kommentoi anonyymisti.

Jotkut ovat suorapuheisempia.

”Paras, mitä hän voisi tehdä, olisi kadota. Hänen itsekkyytensä vahingoittaa meitä kaikkia. Rehellisesti sanottuna toivon että hän pitäisi v***u turpansa kiinni ja menisi pois”, sanoo yksi Clintonin rahankerääjistä ja puoluekokouksen keskeisistä hahmoista.

Jokainen Hillary Clintoniin suunnattu kamera vie huomiota demokraattien tulevaisuuden johtajilta. Menneiden vaalien vatvominen vaikeuttaa katsomista eteenpäin. Demokraatit ovat viimeisen lipunkantajansa vankeja.

 

Soundtrack: Wilco, Ashes of American Flags.