Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Hillary Clinton – älykäs luunyrkki

Blogit Americana 27.6.2012 13:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Suomessa parhaillaan vieraileva Hillary Clinton on terävimpiä koskaan tapaamiani ihmisiä. Haastattelin häntä noin kahdeksan vuotta sitten Suomen Kuvalehteä varten, ja tapaaminen teki vaikutuksen.

Olen tavannut elämäni aikana ehkä kolme ihmistä, joiden älyllinen kapasiteetti teki meikäläiseen pysyvän vaikutuksen: Cato Instituten pomo William Niskanen, väitöskirjani ohjaaja Peter Coclanis ja ulkoministeri Hillary Clinton.

Clinton ei ollut tapaamisen perusteella kovinkaan karismaattinen henkilö. Hänen poliittinen valtansa, kokemuksensa ja suhteensa antoivat hänelle luonnollisesti painoarvoa, mutta hänen suhtautumisessaan ihmisiin ei ollut mitään poikkeuksellisen taitavaa, eikä hänen sosiaalista persoonallisuuttaan voi kuvailla erityisen kiehtovaksi.

Hillary Clinton oli oppinut aviopuolisoltaan, taivuttelun ja hurmaamisen maailmanmestari Bill Clintonilta, keskustelukumppaneiden vangitsemisen alkeet, mutta Hillaryn karisma ei ollut sisäsyntyisen vakuuttavaa tai poikkeuksellista. Mutta hänen aivokapasiteettinsa ja kykynsä nopeaan ja syvään ajatteluun tekivät pysyvän vaikutuksen.

Poliitikkojen haastatteleminen on usein turhauttavaa puuhaa. Vastaukset kuulostavat pahimmillaan autistiselta monologilta, jonka sanatulvan asiasisältö saa savolaisen isäntämiehenkin vaikuttamaan selväsanaisuuden mestarilta. Tässä luokassa Clinton oli ihanteellinen haastateltava: hänen vastauksensa olivat selviä, ne vastasivat kysymykseen suoraan, eivätkä ne kaunistelleet tai pyöristelleet asioiden kulmia.

Vastausten suorasanaisuus johtuu uskoakseni Clintonin suorasukaisesta kovuudesta. Selkäänpuukottajien Washingtonissa Clinton on reilu poikkeus, joka mielummin lyö vastustajiaan suoraan turpaan. Hän selvästikin nauttii hyvästä poliittisesta tappelusta. Sekä Bill että Hillary ymmärtävät, että poliittista taistelua ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. Tämän ansiosta he ovat selvinneet tappioista ja skandaaleista, jotka olisivat tuhonneet heikompien politiikkojen urat ja yksityiselämät jo moneen kertaan.

Sekä Clintonin että Suomen edustajat ovat pohjustaneet päivän keskusteluita kauan ja huolellisesti, eikä odotettavissa ole yllätyksiä tai dramaattisia uusia linjanvetoja. Itse keskittyisin olemaan Clintonille poikkeuksellisen huomaavainen. Clintonin ystävyydestä on runsaasti etua. Jos joutuisin pahaan poliittiseen tai diplomaattiseen tappeluun, en voisi kuvitella kovanyrkkisempää ja parempaa poterokaveria kuin Hillary.

Soundtrack: Red Hot Chili Peppers, Fight Like a Brave.