"Hiljaisuuden velvollisuus ei kestä ikuisesti" – Kenraali Mattis voi ratkaista seuraavat presidentinvaalit

Ani harva amerikkalainen nauttii yhtä laajaa arvostusta kuin James Mattis.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trumpin entinen puolustusministeri, kenraali James Mattis on juuri tällä hetkellä Yhdysvaltojen puhutuin poliittinen henkilö.

Mattisin uusi kirja, Call Sign Chaos: Learning to Lead ilmestyy syyskuun 3. päivä. Teos tarjoaa sekoituksen Mattisin muistelmia sekä oppitunnin johtamisesta. Se on myös (tarkoituksella) huonosti naamioitu Trumpin kritiikki.

Neljän tähden kenraali Mattis oli keskeinen hahmo Trumpin hallinnossa. Syvän velvollisuudentunnon ohjaama mies pyrki, yhdessä ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa, hillitsemään presidentin impulsiivisuutta.

Pitkän sotilaskokemuksen kartuttanut, strategisesti lahjakas Mattis vierasti Trumpin toimintatapaa, jossa hän toistuvasti hyökkäsi Yhdysvaltojen lähimpiä liittolaisia vastaan. Kenraalin turhautuminen Trumpiin oli helposti havaittavissa, mutta sotilas piti suunsa kiinni. Mattis ei ole vieläkään kritisoinut presidenttiä suoraan ja nimeltä, mutta ystävien mukaan Mattis piti istuvaa presidenttiä ”älyllisesti rajoittuneena ja persoonaltaan epäluotettavana.”

Mattis palveli Trumpia kunnes hän havaitsi, että presidentti ei enää kuunnellut hänen neuvojaan. Kiista Syyrian kriisin hoidosta johti eroon, mutta Mattis siirtyi syrjään hiljaisesti. Vielä eläkkeelläkin Mattis on pidättäytynyt Trumpin kritisoimisesta, uskoen velvollisuuteensa olla hiljaa.