Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

”Hiljaisuuden velvollisuus ei kestä ikuisesti” – Kenraali Mattis voi ratkaista seuraavat presidentinvaalit

Blogit Americana 30.8.2019 19:53
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trumpin entinen puolustusministeri, kenraali James Mattis on juuri tällä hetkellä Yhdysvaltojen puhutuin poliittinen henkilö.

Mattisin uusi kirja, Call Sign Chaos: Learning to Lead ilmestyy syyskuun 3. päivä. Teos tarjoaa sekoituksen Mattisin muistelmia sekä oppitunnin johtamisesta. Se on myös (tarkoituksella) huonosti naamioitu Trumpin kritiikki.

Neljän tähden kenraali Mattis oli keskeinen hahmo Trumpin hallinnossa. Syvän velvollisuudentunnon ohjaama mies pyrki, yhdessä ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa, hillitsemään presidentin impulsiivisuutta.

Pitkän sotilaskokemuksen kartuttanut, strategisesti lahjakas Mattis vierasti Trumpin toimintatapaa, jossa hän toistuvasti hyökkäsi Yhdysvaltojen lähimpiä liittolaisia vastaan. Kenraalin turhautuminen Trumpiin oli helposti havaittavissa, mutta sotilas piti suunsa kiinni. Mattis ei ole vieläkään kritisoinut presidenttiä suoraan ja nimeltä, mutta ystävien mukaan Mattis piti istuvaa presidenttiä ”älyllisesti rajoittuneena ja persoonaltaan epäluotettavana.”