He ovat syyllisiä Hiroshimaan

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hiroshiman ydinpommi oli valtava inhimillinen tragedia. Se oli myös oikea päätös.

Kun presidentti Harry S. Truman sai tiedon onnistuneesta ydinasekokeesta ja keskusteli myöhemmin kenraalien kanssa maihinnoususta Japanin pääsaarille, hän joutui tuskallisesti pohtimaan johtamansa maan sotastrategiaa.

Kenraalit arvioivat, että maihinnousu Japanin pääsaarille vaatisi vähintäänkin satoja tuhansia amerikkalaisia uhreja  ja Japanin kuolleet ja haavoittuneet laskettaisiin miljoonissa. Sodan siirtyessä lähemmäksi Japania amerikkalaiset olivat hätkähtäneet japanilaisten fanaattisuutta ja uhrimielialaa.

Kamikaze-lentäjät olivat tehneet itsemurhaiskujaan tuhansittain. Okinawan saarella japanilaiset sotilaat olivat käyttäneet siviilejä ihmiskilpinä, ja tappion häämöttäessä tuhannet okinawalaiset ennemmin tappoivat perheensä ja itsensä kuin antautuivat amerikkalaisille. Japanin sodanjohto oli komentanut väestön itsemurhiin.

Aikaisemmin sodassa japanilaisten julmuus esimerkiksi Nankingin raiskauksen yhteydessä oli vakuuttanut Yhdysvallat maan armeijan fanaattisuudesta. Tiedustelu myös kertoi, että Japani oli valmentanut liki koko siviiliväestöään käyttämään kaikki mahdolliset keinot maahan hyökkäävien amerikkalaisten tappamiseksi. Koululapsia kehotettiin teroittamaan bambukeppejä ja käyttämään niitä aseina.