Hatunnosto Hillarylle
Hillary Clintonin aloitus ulkoministerinä on ollut komea. Kun Obama nimitti hänet virkaan, monet (allekirjoittanut mukaanlukien) pelkäsivät nimitystä virheaskeleeksi.
Vaarojen lista oli pitkä: Clintoneita alati ympäröivä draama häiritsee ulkoministeriön työrauhaa; Bill ei malta pitää turpaansa kiinni; Hillaryn henkilökohtainen kunnianhimo vaarantaa Obaman hallituksen työn; Hillaryllä ei ole riittävästi kokemusta ulkopolitiikasta.
Pelot ovat osoittautuneet toistaiseksi aiheettomiksi. Bill on pysytellyt taka-alalla, draamasta ei ole näkynyt ripaustakaan, ja Hillary on ollut hallituksen hiljainen työjuhta. Itse asiassa Hillary on pitänyt ehkä liiankin matalaa profiilia. Korkeaa profiilia suosineeseen edeltäjäänsä Condi Riceen verrattuna Hillary on ollut liki näkymätön.
Matala profiili on, luonnollisesti, tarkkaan harkittu linja. Valkoista taloa viimeksi isännöineet neokonservatiivit olivat taitavia sloganisteja ja pompöösien lausuntojen nikkareita. He hallitsivat suuret eleet, mutta arkipäivän diplomatia jäi usein huonoille kantimille. Hillaryn harrastama hiljainen ja tasainen diplomatia viestii uudesta tyylistä ja komennosta Yhdysvalloissa.
Pinnallisesti diplomaattiset muutokset ovat olleet vähäisiä. Yhdysvaltain irtautuminen Irakista on hitaampi kuin mitä monet toivoivat, ja Obaman hallinto on sitoutunut vahvasti Afganistanin sotaan. Hallinnon painopiste on ollut sisäpolitiikassa ja erityisesti katastrofin partaalla keikkuvassa taloudessa.
Obaman hallinnon suurimmat ulkopoliittiset muutokset ovat olleet luonteeltaan metapoliittisia. Hillary on keskittynyt levittämään viestiä uudesta, avoimesta ja keskustelevasta Amerikasta. Uusi hallinto on palannut multilateralistiseen ulkopolitiikkaan. Viimeksi tänään Hillary kertoi Afganistanin tilannetta käsittelevälle konferenssille Yhdysvaltain sitoutuvan työskentelyyn YK:n kanssa, painottaen myös kansainvälisen yhteistyön tarvetta Afganistanin tilanteen parantamiseksi.
Kahdeksan viime vuoden vahinkojen korjaamisessa sekä uusien kriisien ratkomisessa menee vielä kauan. Augeiaan talleissa riittää siivoamista. Taleban nousee jälleen Afganistanissa, ja irtautuminen Irakista on erittäin vaikeaa. Pohjois-Korea testaa edelleen asejärjestelmiä. Iran selvästikin haaveilee ydinaseista. Israel-Palestiinan tilanne ei ole yhtään eilistä valoisampi. Narkosota Meksikossa on karkaamassa täysin käsistä.
Hillaryllä on haasteita, mutta työ on alkanut hyvin. Voit seurata Hillaryn ja Yhdysvaltain ulkopolitiikan käännöksiä ulkoministeriön webbisivuilta.
Soundtrack: Talk Talk, After the Flood