Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Harry Reid on kuollut: senaatin entinen demokraattipomo oli yksi 2000-luvun merkittävimmistä amerikkalaisista politiikoista

Reid oli taitava poliitikko, joka osasi maanitella, tehdä lehmänkauppoja ja pelotella usein hajanaiset joukkonsa ajamiensa aloitteiden taakse.
Blogit Americana 29.12.2021 17:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

HArry Reidin muistokirjoituksissa ei tarvitse valehdella edesmenneen olleen sillanrakentaja ja pidetty hahmo yli puoluerajojen. Jakautuneen politiikan aikakaudella Reid oli demokraattien vastine Newt Gingrich-Mitch McConnell koulukunnan republikaaneille.

Entinen nyrkkeilijä ja amerikkalaisen jalkapallon pelaaja hyväksyi amerikkalaisen politiikan kovuuden. Hän tiedosti senaatin olevan pelikenttä jossa on lopulta vain voittajia ja häviäjiä.

Palvellessaan senaatin demokraattien johtajana 2005–2017, Reid ylläpiti ryhmäkuria taitavasti. Hän osasi maanitella, tehdä lehmänkauppoja ja pelotella usein hajanaiset joukkonsa ajamiensa aloitteiden taakse.

Reidin johtokaudella demokraatit puskivat läpi Obamacareksi nimetyn terveydenhoidon uudistuksen sekä vuoden 2009 talouden pelastuspaketin. Reid, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja presidentti Barack Obama muodostivat tehokkaan demokraattitroikan.