Haluatteko olla oikeassa vai voittaa? – Ehdokkaiden maahanmuuttolinjauksista on tulossa demokraattien vaalivoiton suurin este

Yli kolme neljäsosaa Yhdysvaltain kansalaisista pitää siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita kriittisenä tai vakavana uhkana.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaiset suhtautuvat edelleen valtaosin myönteisesti lailliseen maahanmuuttoon. Noin 77 prosenttia yhdysvaltalaisista kuitenkin uskoo, että siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden tulva maan rajalla on joko kriittinen tai vakava uhka.

Vain harva nyökkäilee hyväksyvästi lasten erottamiselle vanhemmistaan ja turvapaikanhakijoiden karsinoimiselle. Demokraattien yrityksiä saada julkisuutta rajan tilanteelle pidetään eettisesti oikeutettuina ja ne myös vahvistavat puolueen vasemman laidan tukirintamaa.

Taistelu vasemman laidan esivaaliäänistä on kuitenkin ajanut monet eturivin demokraattiehdokkaista omaksumaan kantoja, jotka heikentävät merkittävästi heidän mahdollisuuksiaan vaalivoittoon marraskuun  2020 presidentinvaaleissa.

 

Demokraattien ensimmäisessä väittelyssä entinen asuntoministeri Julian Castro vaati laittoman maahanmuuton dekriminalisointia. Kamala Harris, Pete Buttigieg ja Bernie Sanders ilmoittivat tukevansa ehdotusta.