Haluaako Trump hävitä vaalit?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien puoluekokouksen jälkeen Donald Trump on pistänyt ison vaihteen silmään.

Kuten tiedämme, hänen kampanjansa on alusta lähtien perustunut shokeeraaviin lausuntoihin, vastustajien solvaamiseen ja ilmiselvään valehteluun. Omasta varjotodellisuudestaan käsin Trump on suoltanut mielikuvituksensa ja luovan datan tulkintansa muokkaamia heittoja, joiden suhde totuuteen on usein lähinnä marginaalinen.

Puoluekokouksen päättyminen merkitsi Trumpin ehdokkuuden virallistamista. Puolueen sisäiset painit ovat ohi. Tavalliset kandidaatit ryhtyvät tässä vaiheessa kampanjaa markkinoimaan itseään koko kansan potentiaalisena presidenttinä, tasapainoisena ja luotettavana ehdokkaana, joka osaa arvokkaasti ohjata valtiolaivaa läpi politiikan ja talouden karikkojen.

Trump valitsi toisenlaisen strategian.

Elokuun alussa, muutaman kuumeisen päivän aikana, Trump haastoi riitaa kaatuneen muslimisotilaan vanhempien kanssa, kieltäytyi tukemasta edustajainhuoneen puhemies Paul Ryanin vaalikampanjaa, vähätteli seksuaalista häirintää, sanoi huonosti toimineen vitsin, joka näytti siltä kuin hän olisi heittänyt vauvan ulos vaalitapahtumasta, suositteli amerikkalaisia vetämään eläkesijoituksensa pois osakemarkkinoilta, vihjaili presidentinvaalien olevan huijausta ja valehteli nähneensä videon, jota ei ole edes olemassa.