Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Haloo, Conan, todellisuus kutsuu!

Blogit Americana 23.1.2010 14:38
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Voi Conan O’Brien -parkaa. NBC kohteli häntä väärin, mies joutui jättämään shownsa. Onneksi hänellä on taskut täynnä satasia kyyneltenkin pyyhkimiseen.

Korkean profiilin yritysjohtajien, tunnettujen tv-hahmojen, sekä urheilutähtien potkut tarjoavat kiinnostavia pilkahduksia maailmaan, jossa narsismi ja raha ovat kuristaneet kaiken suhteellisuudentajun kuoliaaksi.

Harva se kuukausi joku ikääntyvä, työpaikkansa menettänyt urheilutähti uhkuu pyhää suuttumusta pressitilaisuudessa. Puheet menevät aina saman kaavan mukaan: he ovat antaneet uransa joukkueelle, hikoilleet ja vuotaneet verta organisaation puolesta, ja nyt joukkueen johto on käsitellyt heitä kuin halpaa porttoa. Valituksensa jälkeen pelaaja hyppää joukkueen maksamilla palkoilla ostamaansa Ferrariin, ajaa miljoonien arvoiseen kartanoonsa, ja tsekkaa tietokoneelta tilinsä saldon.

Yllättän O’Brien liittyi viime viikkoina samaan koulukuntaan. Hän käytti viimeisen viikon työnantajansa jatkuvaan mollaamiseen ja huonosti naamioituun itsesääliin. Huono veto yleensä älykkäältä ja hauskalta mieheltä.

Totta, NBC teki itsestään pellen Jay Leno-O’Brien temppuiluineen ja siirtoineen, ja päätös palauttaa Tonight Shown kohtalo ja tulevaisuus pian 60-vuotiaan Lenon käsiin osoittaa kanavan johdon olevan kaffella. Silti, ruokkivan käden jatkuva pureminen on jotensakin tahditonta.

O’Brien työskenteli NBC:lle liki 17 vuotta, ja firma teki O’Brienista erittäin rikkaan miehen. Pelkästään eron hetkellä NBC maksoi O’Brienille $32 miljoonaa, sekä hänen henkilökunnalleen yhteensä $12 miljoonaa. Tätä on vaikea pitää huonona korvauksena epäonnistuneesta showsta, joka jatkuvasti laahasi katsojaodotusten alapuolella.

Soundtrack: Aretha Franklin, Respect.