Haiti ja antelias Amerikka

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joskus amerikkalaisten usko yksityisiin lahjoituksiin sekä suoraan apuun on rohkaiseva ja mieltä ylentävä taipumus. Haitin tapaus on hyvä esimerkki.

Liki välittömästi maanjäristys-uutisen jälkeen kirkot, vapaaehtoisjärjestöt, ammattimaiset pro bono -organisaatiot, valtio, ja yksityiset humanitääriset toimijat ryhtyivät keräämään varoja ja organisoimaan avustusohjelmiaan. TV-uutiset kertoivat, miten yksityiset kansalaiset voivat auttaa uhreja. Avustusjärjestöt saivat erittäin runsaasti ilmaista lähetysaikaa niin paikallisilla- kuin valtakunnallisillakin kanavilla.

Julkisuuden henkilöt Bill Clintonista Wyclef Jeaniin ovat puhuneet avun puolesta. Presidentti Obama lupasi televisiossa, että Yhdysvallat antaa Karibian naapurilleen täyden tuen. Amerikkalaiset pelastusryhmät ovat jo Haitissa.

Yksityishenkilöinä amerikkalaiset ovat ylivoimaisesti anteliainta kansaa maailmassa. Oli kyse joko vieraanvaraisuudesta tai hyväntekeväisyydestä, he ovat avokätisimpiä tietämiäni ihmisiä.

Valtiollinen, verovaroista kerätty apu on tarpeellinen ja hyvä konsepti, mutta suorien ja henkilökohtaisten lahjoitusten tasolla kansalaisten yksityinen moraali ja etiikka todella punnitaan.

Soundtrack: Bill Withers, Lean on Me.