Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Grover Nordquist: Washingtonin vaikutusvaltaisin republikaani?

Blogit Americana 29.11.2012 17:31
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Grover Nordquist, 56, on modernin republikaanisen puolueen tärkeimpiä ideologeja sekä eräs Washingtonin pelätyimpiä miehiä. Parhaillaan käynnissä oleva talousjyrkänne-debatti testaa Nordquistin vallan rajat.

Harvard-koulutettu Nordquist on lobbari-versio poliittisesta broilerista. Mies nousi Washingtonin vallan lähinaapurustoon jo parikymppisenä, työskennellen mm. National Taxpayers Unionissa sekä konservatiivisten opiskelijoiden College Republicans -järjestössä. Terävä, omistautunut ja asiaansa vuorenvarmasti uskova idealisti nousi nopeasti Washingtonin konservatiivisten aktivistien ja älykköjen ammattilaispiireissä.

Parhaiten Nordquist tunnetaan miehen vuonna 1985 perustamasta Americans for Tax Reform -organisaatiosta. ATR: tavoite on verokoodin yksinkertaistaminen sekä verotuksen keventäminen kautta linjan. Nordquist haluaa palata progressiivista reformia (n. 1900-1920) edeltävän aikakauden hallintomalliin, jossa valtio oli liian pieni sekä haluton puuttumaan talouden säätelyyn. Nordquistin strategia ja ideologia kiteytyvät hänen tunnetuimmassa sitaatissaan: ”Haluamme kutistaa valtion niin pieneksi, että voimme hukuttaa sen kylpyammeeseen.”

Vuonna 1986 ATR ryhtyi keräämään kongressiedustajien nimikirjoituksia valaan, jossa allekirjoittaneet vannovat äänestävänsä kaikkia veronkorotuksia tai verovähennysten eliminointia vastaan. Nordquistin järjestön valasta kehittyi nopeasti Washingtonin konservatiivien instituutio ja sen allekirjoittamisesta tuoreiden republikaanisten edustajien poliittinen konfirmaatio. Tällä hetkellä muutama konservatiivinen demokraatti sekä liki kaikki republikaaniset edustajat kuuluvat sen allekirjoittajiin.

Nyt Nordquistin valta on koetuksella. Washingtonin valmistuessa talousjyrkänne-neuvotteluihin, monet vaikutusvaltaiset republikaanit ovat uhanneet rikkoa valansa ja äänestää veronkorotusten puolesta osana mahdollista talouspakettia, mukaanlukien edustajainhuoneen republikaaninen puhemies John Boehner sekä puolueen vuoden 2008 presidenttiehdokas, senaattori John McCain.

Nordquist on moneen otteeseen luvannut, että hänen järjestönsä pyrkii pudottamaan jokaisen valan rikkojan kongressista. Uhkaus on pelottava. Nordquistilla on erinomaiset kontaktit republikaanien rahoittajiin, strategisteihin sekä ideologisiin johtajiin. Ajatus kisasta Nordquistin koneiston rahoittamaa ja tukemaa esivaaliehdokasta vastaan aiheuttaa unettomuutta republikaanisten kongressiedustajien parissa.

Kannattajien mielestä Nordquist on visionääri ja suoraselkäinen idealisti, jonka viisaus ja organisatooriset taidot ovat muokanneet Republikaanisesta puolueesta johdonmukaisen ja tehokkaan verojen vastaisen järjestön. Vastustajille Nordquist edustaa nyky-Washingtonia huonoimmillaan: lobbarien valtaa politiikoista sekä kompromissitonta ideologista hihhulointia. Joka tapauksessa on selvää, ettei kukaan ole muokannut republikaanisen puolueen tämänhetkistä ideologiaa enemmän kuin Grover Nordquist.

Nordquistin republikaaniset haastajat ovat ottaneet mittavan taktisen riskin. He luottavat, että kompromissihakuinen yleinen mielipide on heidän takanaan, ja että heidän korkea profiilinsa suojaa heitä Nordquistin hyökkäyksiä vastaan. Toisaalta, Nordquistin valan rikkojilla on vastassaan konservatiivinen, hyvin rahoitettu ja järjestäytynyt rintama, joka saapuu seuraaviin esivaaleihin valmiina tappeluun.

Mikäli useammat republikaaniset edustajat rikkovat ATR:n valan, Nordquistin valta murenee; se ei kestä koko rintaman hyökkäystä. Jos puolestaan republikaanisten valan rikkojien määrä pysyy pienenä, ja jos Nordquist kykenee ensi vaaleissa päihittämään heistä edes muutaman, hänen asemansa Washingtonin vaikutusvaltaisimpana republikaanina kasvaa entisestään.

Soundtrack: The White Stripes, Seven Nation Army.