Globaali kapitalismi vei työpaikat – Turkuun ja Atlantaan

Vielen dank, Meyer!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelin hiljattain ystävieni kanssa Turun taloustilanteesta ja nousevasta vetovoimasta. Tuore kysely tuki viime vierailujeni antamia vaikutelmia: Turku on nosteessa, ja se hätyyttelee pian Tamperetta Suomen suosituimpana muuttokohteena.

Ystäväni Aku kiteytti kehityksen: ”Tätäkään Turun vetovoimaa eivät luoneet turkulaiset, tamperelaiset tai muut suomalaiset, vaan taas kerran kansainvälinen pääoma, tällä kertaa perinteikäs saksalainen perhekapitalisti Meyer, ihan niin kuin koko teollinen Suomi rakentui aikoinaan ulkomaisten kapitalistien tännetulon kaukonäköisyyteen.”

Aku on oikeassa. Meyerin telakka tarvitsee lähitulevaisuudessa jopa 7 000 työntekijää. Se luo välillisesti tuhansia ja tuhansia muita työpaikkoja, levittäen myös optimismia ja positiivisuutta kautta koko Turun talousalueen.

Meyerin tulo Turkuun on mallikappale globalisaation siunauksista Suomelle ja koko maailmalle.

Me tunnemme globalisaation kääntöpuolen erittäin hyvin. Populistiset ja oppoturnistiset politiikot niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin ovat toistuvasti kironneet ulkomaille lähtevät yritykset ja veropakolaiset.