Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Globaali kapitalismi vei työpaikat – Turkuun ja Atlantaan

Marko Maunula
Blogit Americana 9.2.2017 13:30
Keskustelin hiljattain ystävieni kanssa Turun taloustilanteesta ja nousevasta vetovoimasta. Tuore kysely tuki viime vierailujeni antamia vaikutelmia: Turku on nosteessa, ja se hätyyttelee pian Tamperetta Suomen suosituimpana muuttokohteena. Ystäväni Aku kiteytti kehityksen: ”Tätäkään Turun vetovoima...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kertoisitko vielä telakan työllistämien duunarien kansallisuudet? Olethan toki selvittänyt asian, etkä vain mutuile?

Hyvä kirjoitus Maunulalta.Lisäisin vielä Uudenkaupungin autotehtaan, joka valmistaa Mercedeksen katumaasturia.

Suurin ulkomainen autonvalmistaja USA:ssa on kuitenkin Toyota, joka työllistää 1,5 miljoonaa amerikkalaista. Lähiaikoina valmistuu Dallasin pohjoispuolelle Planoon Toyotan valtava koko Amerikan pääkonttori.

Trump oli jossain tilaisuudessa sanonut että maa on täynnä BMW-merkkisiä autoja mutta Saksassa ei paljon amerikkalaisia näy. Hän kysyi mitä asialle pitäisi tehdä? Vastaus kuului:tehkää parempia autoja.Se on ainoa tapa , ei suojatullit.

Niin tai näin. Protektionismi on se, jolla taloudet ovat nousseet. Se, että Suomen suuriruhtinaskuntaan tuli saksalaisia tai ranskalaisia tai britannialaisia yrittäjiä perustamaan yrityksiä täällä, on aika eri asia kuin se, että saksalaisella, ranskalaisella tai britannialaisella yrityksella olisi tuotantoa täällä. Ja olennaista on sekin, kuka maksaa verot ja minne. Vaikkapa Vallila Interiors työllistää suomalaisia painokangassuunnittelijoita, mutta minne ministeri Bernerin verot sitten maksetaankin, tänne ei ainakaan.

Tahtoo sanoa: ”globalisaatio on aina siunauksellista” on yhtäläinen yksinkertaistus kuin ”globalisaatio on kaiken pahan alku ja juuri”.