Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Georgian republikaanit nuolivat haavansa ja kävivät vastaiskuun: strategia nakertaa demokratiaa, mutta saattaa toimia

Äänestämisen vaikeuttaminen on Yhdysvaltain politiikan ikävin ja demokratialle vaarallisin ase.
Blogit Americana 4.3.2021 10:46
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Äänestämisen vaikeuttaminen on amerikkalaisen politiikan arsenaalin ikävin ja demokratialle vaarallisin ase. Valitettavasti se on usein sekä houkuttelevampi että tehokkaampi vaihtoehto kuin uusien äänestäjien etsiminen.

Viime vaalikierros Georgiassa oli shokki. Demokraatit, republikaanit ja politiikan tarkkailijat tiesivät, että osavaltio oli muuttumassa punaisesta purppuraksi, mutta muutoksen nopeus ja mittakaava olivat yllätys miltei jokaiselle.

Aikaisemmin vankan konservatiivinen Georgia äänesti Joe Bidenia presidentiksi, nosti kaksi demokraattia senaattiin ja oli ainoa osavaltio, jossa demokraatit kaappasivat uuden paikan edustajainhuoneessa. Bidenin voiton ohella Georgia tarjosi Yhdysvaltojen demokraateille vaalien parhaat uutiset.

 

Parin viikon ällistyksen jälkeen Georgian republikaanit ryhmittyivät vastahyökkäykseen. Republikaanien kontrolloima osavaltion kongressi on puskemassa läpi vaalilainsäädännön uudistuksen, joka vaikeuttaa erityisesti demokraattien suuntaan kallellaan olevien ryhmien äänestämistä.