Georgian republikaanit ajautuivat tukkanuottasille: puolueen sisäinen riitely vaikeuttaa taistelua senaatin enemmistöstä

Demokraatit kulkevat myötätuulessa kohti Georgian senaattorivaalien toista kierrosta. Voitto on silti epätodennäköinen.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tammikuun 5. päivään saakka asun Yhdysvaltojen – ja ehkä koko läntisen maailman – poliittisessa keskipisteessä on Georgian osavaltio. Georgian senaattorivaalien toinen kierros ratkaisee, kumpi puolue hallitsee senaatin enemmistöä. Ja siitä taas riippuu iso siivu tulevan presidentti Joe Bidenin agendasta.

Georgian laki vaatii, että jos vaaleissa yksikään ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä, kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta kisaavat toisen kierroksen. Demokraattien ehdokkaat, pastori Raphael Warnock ja dokumentaristi Jon Ossoff, ovat haastamassa republikaanit tosissaan.

Normaalioloissa istuvien republikaanisenaattorien Kelly Loefflerin ja David Perduen jatko olisi käytännössä selvä. Osavaltio on edelleen valtaosin konservatiivinen ja sen demokraatit menestyvät perinteisesti huonosti vaalien toisella kierroksella.

Bidenin tiukka voitto Georgiassa osoitti osavaltion politiikan muutokset. Nyt demokraatit lähtevät kisaan myötätuulessa täynnä energiaa. Samaan aikaan republikaaneja repivät sisäiset riidat. Osavaltion korkein puoluejohto on havainnut otteensa lipsuvan yleensä kurinalaisesta kentästä.