Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Gazan kurjuus: kenen syy?

Marko Maunula
Blogit Americana 14.11.2012 22:20

Israel aloitti operaation Gazassa. IDF:n isku tappoi Ahmed al-Jaabarin, Hamasin sotilaallisen siiven komentajan Gazan alueella. Operaatio on Israelin vastaus Gazasta ammutuille raketeille.

Mitä Hamas haluaa saavuttaa raketti-iskuillaan?

Jos Hamasin edustajat uskovat, että heidän rakettikampanjansa kykenee kaatamaan Israelin, he ovat suunnattoman typeriä. Jos he käyttävät raketteja provosoidakseen Israelin vastareaktion, he pelaavat uskomattoman kyynistä ja vaarallista propagandasotaa heidän omien kansalaistensa hengellä.

Israelin vastaisku oli odotettava ja ymmärrettävä, ja nyt Gazan asukkaiden kärsimys syvenee. Lesket, äidit ja lapset itkevät, infrastruktuuri rapistuu, verta ja rahaa vuotaa. Ja miksi?

Paljonko yksi Hamasin Israeliin ampuma raketti maksaa? Montako sairasta palestiinalaista saisi tällä rahalla hyvää hoitoa, ja montako palestiinalaislasta saisi rahoilla tasokkaita koulukirjoja?

Gazan alueen tulevaisuus olisi paljon parempi, jos sen johtajat keskittyisivät enemmän omien asukkaidensa tulevaisuuden parantamiseen kuin Israelin provosointiin. Mutta tämä edellyttäisi, että Hamas lopettaisi omien kansalaistensa käsittelyn pelinappuloina ja propagandan välineinä. Se on paljon vaadittu, ymmärrän, mutta ehkä sitä kannattaisi yrittää?

Soundtrack: Hiljainen hetki väkivallan uhrien muistolle.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Onpa kerrassaan iljettävän typerä kirjoitus: Ensin ymmärretään kritiikittömästi Israelin (täysin suhteetonta) voimankäyttöä ja sitten haikaillaan krokotiilikyyneleet silmissä palestiinalaislasten koulukirjojen perään. Joku roti tähän yksipuolisuuteenkin!

Kyllähän kirjoituksessa ihmetellään järkeenkäyvästi Hamasin politiikan väkivaltaisuutta. Israelin vastaus on tosiaan ymmärrettävä (ei välttämättä hyväksyttävä ja järkevä), sillä valtioillahan on velvollisuus suojella itseään ja kansalaisiaan pääsääntöisesti samoin keinoin, joita uhkaajat käyttävät. Toisen posken kääntäminen on ylellisyyttä, joihin lähinnä muista vastaamattomilla yksilöillä voi olla varaa.

Syytä on niin sysissä kuin sepissäkin.
Hamasin raketti-iskut Israeliin hyödyttävät vain ja ainoastaan sen johtoa lisäämällä vastakkainasettelua ja vihaa puolin ja toisin, Israel kun luonnollisesti vastaa iskuihin suojellakseen kansalaisiaan.
Toisaalta Gaza on kuin Israelin pihdeissä oleva suuri eristetty getto, jonka rajaliikenteen Israel totaalisesti valvoo aina keskimääräiseen gazalaisten saamaan kalorimäärään asti.

Ahtisaari kävellä lenkuttamaan kokoukseen ja vääntämään sopu. Kumpikin lisää jyrkillä toimillaan vihaa ja kostoa. Gazalle suotava itsenäisyys ja I:n tunnustettava hamas-vetoinen hallitus ja sen kanssa neuvoteltava rauha, jossa taataan, ettei G:ssa sallita minkäänlaista rakettien paiskomista Juuttaanmaalle ja kaikenlaisten aseiden, räjähteiden hallussapito kielletään. Kumpikin tunnustaa toisensa valtiona ja takaa olla sekaantumatta toistensa asioihin ja estää myös ääriainesten toiminnan. G:sta demilitarisoitu vyöhyke ja vain pyssyt sallitaan poliisille ja I. takaisi G:n ulkoisen turvallisuuden sotaväellään.

Hamasin tavoite on tuhota Israel, peruskirjansa mukaan
Heillä on nyt pitkän kantaman raketteja, lähelle Dimonaa , Israelin ydinlaitosta iskeytyi jo raketti.
he haarukoivat suuntaausta
Kun saavat hiukan lisää kantomatkaa, , ydinlaitos, Tel Aviv , ym ovat seuraavia kohteita

Täytyy ymmärtää, ettei islamilainen maailma siedä juutalaista valtiota,keskellään,
vaan lääjä yhteishyökkäys Israelin kimppuun on taas jossain vaiheessa tulossa
Monet hävityt sodat kirvelevät arabinaapureiden mieltä
Islamilainen kalifaatti on tarkoitus perustaa Israelin alueele, myös Eurooppaan,

Israelin tulisi nyt pidättäytyä kostosta, Israelin vaalit vaikuttavat tilanteeseen. Jos maa on demokratia siellä tehdään valtapolitiikkaa ulkopolitiikalla, kuten Suomessa. Palestiinalaiset ovat pelinappuloita suuremmassa kuvassa, Iran aseistaa ja rahoittaa kovanlinjan edustajia. Sota on leviämässä Syyriasta Israeliin ja Libanoniin kohta raketit lentävät myös sieltä Israeliin, joka taas kostaa, silloin on tulossa suuri sota. Kun katselemme tilannetta Suomessa avataan näkökenttää isommaksi, Lähi-itä on veitsenterällä.
Arabit löytävät aina syntipukin Juutalaisista ja Juutalaiset eivät koskaan enää anna tappaa kansalaisiaan kostamatta, siinä umpikuja.

”Gazan kurjuus” ei ole nälänhätä
Muitakin tuotteita on riittävästi, Israel on vienyt joka viikko kuorma-autolasteittain tavaraa
Egyptin rajan kautta tuodaan samoin, luin juuri et 500 kiinalaista autoa on toimitettu tällä viikolla
Salakuljetustunneleita pitkin , jotka ovat monet kuorma-autonkin mentäviä kooltaan ,tuodaan tavaraa mielin määrin
Gazassa on uima-altaita, hienoja palatseja, , eli ei ainakaan kovin suuri humanitaarinen kriisi

Kurjuuden aiheuttaa Hamasin islamilainen sharialaki, joka alistaa naiset, median sananvapauden puute,ym,
Kurjuutta on se kun Hamasin hallinto aivopesee viattomat lapset lastenohjelmilla joissa opetetaan

vihaamaan juutalaisia ja Israelia , harjoitetaan pienestä pitäen aseen käyttöön

Kurjuutta on, kun talojen alle varastoidaan aseita ja siviilien seasta ammutaan Katjusha ja Grad- raketteja , tarkoituksena saada paljon uhreja median mässäiltäksi, kun israel vastaa tulituksiin

Siis ihmishenki, lasten ja naistenkaan ei ole muuta kuin suoja , väline-arvo

Isrel-viha , siitä olisi Hamasin päästävä!

Taas kerran lennokas, joskin vähän vanhahtava alku: ”Israel aloitti…” Al Jaabarin ensi sijainen kuolinsyy oli kuitenkin se, että Hamas jälleen kerran hypisteli rakettiliipasintaan tunnekuohun vallassa.

Israel on johdonmukaisesti ilmoittanut, että Hamasin raketti-iskut johtavat aina vastaiskuun. Siitä politiikasta ei voi poiketa, koska toisen posken kääntäminen olisi kohtalokas heikkouden osoitus.

Israel on tähän mennessä rikkonut 65:ta YK päätöslauselmaa, Ja Israelin pitäisi olla tässä se rauhanomainen, tolkku ja demokraattinen osapuoli. Ainiin, mutta Americkalaisesta näkökulmasta YK on kommunistien salaliitto Cthulhun asettamiseksi maailman johtoon ja jonka mustat helikopterit lentelevät USAn ilmatilassa vahtimassa kaikkia isänmaallisia ihmisiä. Mitä kertoo Israelista se, että käytännössä jokainen korkean tason poliitikko on entinen armeijan kenraali?

Onkohan kolumnisti lukenut Standfordin yliopiston artikkelia? http://www.stanforddaily.com/2012/11/14/gaza/

Tai kysynyt itseltään, miksi Israel halusi eliminoida nimenomaan Ahmed Jabarin, joka teki arvokasta yhteistyötä Israelin kanssa?
http://www.huffingtonpost.co.uk/mehdi-hasan/gaza-10-things-you-need-to-know_b_2139356.html?utm_hp_ref=fb&src=sp&comm_ref=false

Jos vilkaisee muuallekin kuin Fox Newsin ym tarjontaan, kysymys kenen syy ei ole enää niin yksioikoisen selvä.

Tuo Israelin sotiminen ja sorto loppuu samana päivänä,
kun Yhdysvallat lopettaa sen rahoittamisen.
Niin kauan kuin jaksamme muistaa jokainen USAn
presidentti on yrittänyt päästä maailman historiaan
Lähi-idän rauhantekijänä ja kotimaan juutalaislobby
on sen aina estänyt.
Netanjahu laskee taas sen varaan ja on aloittanut
vaalisodan.
Presidentti Obama näyttää olevan yhtä
voimaton kuin monet edeltäjänsäkin.

Fakta on, etta kaikki osapuolet; Israel, Lansiranta ja Gaza seka naapurimaat elavat Yhdaysvaltain tukirahoilla (http://www.census.gov/compendia/statab/cats/foreign_commerce_aid/foreign_aid.html). Vuonna 2009 talous ja sotilastuki Yhdysvalloista Israeliin oli $2,400 miljoonaa ($315/asukas), Lansirannalle ja Gazaan $1,039 miljoonaa ($260/asukas), Egyptiin $1,785 miljoonaa ($21/asukas), Jordaniaan $816 miljoonaa ($136/asukas), Lebanoniin $244 miljoonaa (avustukset ja lainoitus), ($61/asukas). Lisaksi vuonna 2010 Israel sai lahjoituksina ja luottoina $2,700 miljoonaa ja Lansiranta ja Gaza sai $812 miljoonaa. Yksinkertaisesti Yhdysvaltain kauppaministerion tilastoihin perustuen voi paatella, etta Israel, Lansiranta ja Gaza, Egypti, Jordania ja Lebanon elavat kaikki Yhdysvaltain sokeripiikilla. Ylivoimaisesti suurimman osan per asukas saavat Israel ja Lanriranta ja Gaza. Puheet, etta Yhdysvallat rahoittaa vain Israelia ei perustu faktoihin.

Palestiinalaisalueiden avustusta taytyy myos katsoa kokonaisvaltaisesti; Yhdysvaltain kokonaistuki Lansirannalle ja Gazaan vuosina 2009 ja 2010 oli noin $2,000 miljoonaa per vuosi. YK antaa vuosittain huomattavaa avustusta palestiinalaisalueille eri avustusjarjastojensa kautta. Euroopan Unionin junailema Paris Pleadging Conference (http://en.wikipedia.org/wiki/International_aid_to_Palestinians) lupautui antamaan yhteensa $7,700 miljoonaa vuosina 2008, 2009 ja 2010. Maailman Pankin mukaan Lansiranta ja Gaza saivat 2008 $1,800 miljoonaa, 2009 $1,400 miljoonaa ja ensimmaisen 6 kuukauden aikana vuonna 2010 $525 miljoonaa. Arabimaiden tuki palestiinalaisalueille ei ole yhta julkista kuin Yhdysvaltain tai Euroopan Unionin mutta esimerkiksi Quatar investoi Gazaa useiden satojen miljoonien investoinnin (http://gulfnews.com/opinions/columnists/aid-for-palestine-with-strings-attached-1.1099608). OECD:n Development Assistance Committe tekee selkean kuvan avusta: According to the Development Assistance Committee, the main multilateral donors for the 2006–2007 period were UNRWA and the EU (through the European Commission); the main bilateral donors were the US, Japan, Canada and five European countries (Norway, Germany, Sweden, Spain and France). Since 1993 the European Commission and the EU member-states combined have been by far the largest aid contributor to the Palestinians. The Arab League states have also been substantial donors, notably through budgetary support to the PNA during the Second Intifada; they have been however criticized for not sufficiently financing the UNRWA and the PNA, and for balking at their pledges. After the 2006 Palestinian elections, the Arab countries tried to contribute to the payment of the Palestinian public servants’ wages, bypassing the PNA; at the same time Arab funds were paid directly to Abbas’ office for disbursement. During the Paris Conference, 11% of the pledges came from the US and Canada, 53% from Europe and 20% from the Arab countries. Kuten Maailamn Pankki mainitsee: Palestinians in the West Bank and Gaza Strip receive one of the highest levels of aid in the world.

Hieno kirjoitus jälleen kerra, kiitos. Täysin samaa mieltä olen.