Gazan kurjuus: kenen syy?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Israel aloitti operaation Gazassa. IDF:n isku tappoi Ahmed al-Jaabarin, Hamasin sotilaallisen siiven komentajan Gazan alueella. Operaatio on Israelin vastaus Gazasta ammutuille raketeille.

Mitä Hamas haluaa saavuttaa raketti-iskuillaan?

Jos Hamasin edustajat uskovat, että heidän rakettikampanjansa kykenee kaatamaan Israelin, he ovat suunnattoman typeriä. Jos he käyttävät raketteja provosoidakseen Israelin vastareaktion, he pelaavat uskomattoman kyynistä ja vaarallista propagandasotaa heidän omien kansalaistensa hengellä.

Israelin vastaisku oli odotettava ja ymmärrettävä, ja nyt Gazan asukkaiden kärsimys syvenee. Lesket, äidit ja lapset itkevät, infrastruktuuri rapistuu, verta ja rahaa vuotaa. Ja miksi?

Paljonko yksi Hamasin Israeliin ampuma raketti maksaa? Montako sairasta palestiinalaista saisi tällä rahalla hyvää hoitoa, ja montako palestiinalaislasta saisi rahoilla tasokkaita koulukirjoja?

Gazan alueen tulevaisuus olisi paljon parempi, jos sen johtajat keskittyisivät enemmän omien asukkaidensa tulevaisuuden parantamiseen kuin Israelin provosointiin. Mutta tämä edellyttäisi, että Hamas lopettaisi omien kansalaistensa käsittelyn pelinappuloina ja propagandan välineinä. Se on paljon vaadittu, ymmärrän, mutta ehkä sitä kannattaisi yrittää?

Soundtrack: Hiljainen hetki väkivallan uhrien muistolle.