Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Gazan kriisi: käveleekö läntinen media Hamasin asettamaan media-ansaan?

Blogit Americana 15.5.2018 10:18
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Israel ampui mielenosoittajia – kymmeniä kuollut!”

Median tiedottaminen Gazan raja-alueiden väkivallasta osoittaa jälleen Israel-uutisoinnin ongelmallisuuden.

Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin synnytti, odotusten mukaisesti, väkivaltaisen vastareaktion. Gazan ja Israelin rajan väkivaltaisuuksissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä.

Uutisointi tragediasta on silti ongelmallista. Revittelevät otsikot kertovat enemmän asenteista Israelia kohtaan kuin tapahtumista raja-alueilla. Nopea vilkaisu otsikoihin antaa vaikutelman, että Israel on summamutikassa avannut tulen aseistautumattomia mielenosoittajia vastaan.

Itse kaipaisin selkeää, faktoihin perustuvaa raportointia kriisialueilta. Mitä tarkalleen rajalla tapahtuu? Mikä sai Israelin ampumaan protestoijia? Kuka rajalla protestoi ja miten? Ovatko israelilaisten toimet itsepuolustusta vai hätävarjelun liioittelua?

 

En suostu automaattisesti puolustamaan Israelin reaktiota, koska en tiedä tarkalleen, mitä rajalla on tapahtunut. Mutta en myöskään liity kuoroon osoittamaan IDF:ää sormella ja summamutikassa syyttämään sitä käynnissä olevasta kriisistä. Minä haluan ensin enemmän tietoa ja viileää dataa, mutta sitä on ollut toistaiseksi niukasti tarjolla.

Hamasille kriisi tarjoaa tietenkin erinomaisen tilaisuuden tehdä propagandaa. Järjestö kertoo medialle esimerkiksi kyynelkaasuun kuolleesta vauvasta. Joku voisi tässäkin tilanteessa kysyä, että toiko joku vauvan keskelle rajakonfliktia? Vai sijaitsiko vauvan koti keskellä taistelutannerta? Kuka tai mikä on vastuussa tästä hirveästä tapahtumasta?

Gazan ja Israelin rajalla on parhaillaan käynnissä inhimillinen tragedia. Perheet menettävät rakkaitaan, nuoret elämät päättyvät väkivaltaisesti. Mutta onko meillä kylliksi tietoa osoitella syyttävillä sormilla johonkin suuntaan? Onko median päällimmäinen tehtävä tässä vaiheessa välittää tietoa vai valita puolia ja mesota tunteen enemmän kuin tiedon voimalla?

 

Meistä aniharva kykenee olemaan täysin neutraali Israelin ja Hamasin johtaman Gazan välisessä kiistassa. Myönnän itse sympatiseeraavani suvaitsevaista, monietnistä ja -uskoista demokratiaa enemmän kuin etno-teologista liikettä, joka vaatii perusasiakirjassaan kaikkien juutalaisten tappamista.

En tarkoita kommenttiani yksisilmäiseksi ja refleksinomaiseksi Israelin puolustamiseksi. Ymmärrän hyvin että myös Israel ajoittain syyllistyy vakaviinkin ylilyönteihin. Se ei ole aina ja kaikkialla oikeassa. Mutta nyt, kuten aina, olisi hyvä tutkia ennen hutkimista.

 

Soundtrack: Hiljainen heti Gazan rajalla kuolleiden muistolle.