Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Gates ja Pentagonin vallankumous

Blogit Americana 16.5.2009 17:24
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Puolustusministeri Robert Gatesin kiirastuli on alkanut. Lähiviikot testaavat miehen poliittiset taidot, auktoriteetin, sekä strategisen vision, kun Gatesin radikaali puolustusbudjetti on kongressin hampaissa.

George W. Bush poimi Gatesin puolustusministerikseen marraskuussa 2006, korjaamaan Donald Rumsfeldin strategisia, taktisia ja poliittisia möhläyksiä. Gates nopeasti paransi Pentagonin hallintokulttuuria, viritti Yhdysvaltain strategiaa Irakissa, ja kiinnitti lisähuomiota Afganistanin unohdettuun sotaan.

Gates toimi tehtävässään niin hyvin, että demokraattinen presidentti Obama pyysi republikaanista Gatesia jatkamaan puolustusministerinä omassa hallinnossaan. Gatesin suosio yli puoluerajojen on ollut vahvaa, kiitos hänen stategisen viisautensa sekä ideologioita vierastavan, käytännöllisen hallintotapansa.

Nyt Gates pistää hankkimansa poliittisen pääoman likoon, sillä hänen puolustusbudjettinsa ehdottaa valtavia leikkauksia eri aseohjelmiin. Ehkä vielä merkittävämmin, Gates pyrkii uudistamaan amerikkalaista puolustusajattelua.

Armeija on ollut pitkään ehkä ainoa republikaanien luottama ja iloiten rahoittama liittovaltion instituutio. Samanaikaisesti demokraatit, peläten syytöksiä pehmeydestä ja Yhdysvaltain heikentämisestä, ovat hiljaisesti hyväksyneet Pentagonin budjetit. Lopputuloksena puolustuksesta on kehittynyt amerikkalaisen budjettipolitiikan pyhä lehmä, joka on saanut liki kaiken haluamansa.

 

Gates on tutkinut Afganistanin ja Irakin opetuksia ja todennut, että Yhdysvaltain armeija sekä sen asejärjestelmät ovat vieläkin jumissa Kylmän sodan ajattelumallissa. Gatesin uusi budjetti ehdottaa mm. torjuntaohjusten radikaalia leikkausta, sillä suurhyökkäys Venäjältä tai Kiinasta on nykyisellään absurdi ajatus.

Gates haluaa hyllyttää myös F-22 hävittäjäprojektin. Kallis, ultramoderni hävittäjä ei vastaa nykypäivän epäsymmetrisen sodankäynnin tarpeita, ja puolustusvoimien ilma-ase on nykyiselläänkin vahvin maailmassa.

Kongressin republikaanit ovat repineet pelihousunsa Gatesin ehdotuksista. Republikaanit pitävät sekä asejärjestelmistä (joita he olivat itse luomassa) sekä niiden tuomista työpaikoista, varsinkin Etelän ja Lännen republikaanivoittoisissa osavaltioissa.

Gates yrittää paitsi uudistaa puolustusvoimia, mutta myös irroittaa asevoimien kuristusotetteen amerikkalaisesta politiikasta. Mikäli hän olisi demokraatti, taistelu olisi jo ohi. Republikaaninen Gates saattaa voittaa tämän budjettikädenväännön, demokraattien tuella.

Soundtrack: Grateful Dead, Terrapin Station.