Gaddafin kuolema ja Obaman suosio

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jos alustavat ja sekavat raportit Libyasta pitävät paikkansa, Muammar Gaddafi kuoli Naton ilmavoimien iskussa lähellä Syrtia. Onnistunut isku on poliittinen dilemma sekä presidentti Obaman kannattajille että vastustajille.

Obaman presidenttikauden saavutuksista voidaan olla montaa mieltä, mutta yhdessä suhteessa hän on ollut kiistaton menestys: Obama on ollut erittäin hyvä tappamaan Yhdysvaltain vannoutuneita vihollisia.

Osama bin Laden, Anwar al-Awlaki, useat muut al-Qaida johtajat, ja nyt Gaddafi: Obaman alaisuudessa Yhdysvallat on onnistunut ruksaamaan monta nimeä pahimpien vihollistensa listasta.

Obaman ja Nato-maiden Lähi-Idän politiikka on ollut tehokasta. Diktaattorit kaatuvat, Yhdysvaltain ja lännen viholliset siirtyvät ajasta ikuisuuteen tasaisena virtana, ja terrori-iskut länttä kohtaan ovat vähentyneet.

Silyi, poliittisesti saavutusten hyöty jää vähäiseksi. Saavutukset millään rintamalla eivät käännä muslimi-sosialistin kriitikkojen päätä, ja liberaalit eivät juurikaan riemuitse verisistä voitoista julmassa ja epäsymmetrisessä sodassa. Menestys ei, valitettavasti, aina käänny äänissä ja vallassa laskettaviksi voitoiksi.

Soundtrack: Led Zeppelin, Achilles Last Stand.