Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Fundamentalismista ja arvomaailman rapautumisesta

Marko Maunula
Blogit Americana 24.7.2010 17:00

Muslimien aikomukset rakentaa moskeija 9/11-iskujen naapurustoon on saanut ei-niin-yllättäen kristillisen oikeiston hätkähtämään.

Kiista kulkee jotenkin näin: evankelinen oikeisto valittaa, että tavalliset muslimit eivät ole pyytäneet kylliksi anteeksi WTC:n terrori-iskuja. Muslimit: ”Ymmärrämme huolemme. Me haluamme rakentaa maltillisen islamilaisen, uskontojen välistä yhteisymmärrystä promotoivan kulttuurikeskuksen kahden korttelin päähän ground zerosta.” Oikeisto: ”Miten he kehtaavatkin aikoa rakentaa moskeijan WTC-alueelle?!?”

Paras kommentti on tullut vuoden 2012 esivaaleista unelmoivalta Newt Gingrichiltä: ”Niin kauan kuin Saudi Arabiassa ei ole kirkkoja tai synagogia, ‘ground zeron’ lähellä New Yorkissa ei pitäisi olla moskeijaa.”

Okei. Eli paras tapa taistella islamilaista fundamentalismia ja uskonnonvapauden puutetta on… kristillinen fundamentalismi ja uskonnonvapauden rajoittaminen?

Newt on ihan terävä kaveri. Miehen paha huti todistaa, että poliittinen kunnianhimo teekutsujen aikakaudella vaatii älykkäiltäkin republikaaneilta vapaaehtoista typeryyden syleilyä sekä amerikkalaisten arvojen vahvaa kyseenalaistamista.

Soundtrack: Nusrat Fateh Ali Khan, Shahen-Shah.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Niin, tuota, olen kyllä oikeastaan sitä mieltä, ettei meillä ole oikeastaan varaa tuomita tällaisissa asioissa Amerikkalaisia kristittyjä. Heille nuo iskut ovat kuitenkin niin paljon henkilökohtaisempia ja traumaattisempia, että olisi todellisuuden kieltämistä, odottaa heidän aina olevan puheissaan yltiödiplomaattisia konepuhujia. Tällaisia konepuhujia on ihan riittävästi jo maailmassa muutenkin, joiden puheessa ei ole enää inhimmillisyyden häivääkään.

Tuli muuten siitä vihanlietsonnasta mieleen pistää tälläinen uutinen tänne, kun sananvapaudesta, rasismista ja ääri-ilmiöistä on ollut keskustelua näissäkin blogeissa ja Glenn Beckistä.

Glenn Beck’s Incendiary Angst Is Dangerously Close to Having a Body Count

And guess what? Everybody in America would have found out about the Tides Foundation last week if Byron Williams had had his way. He’s the right-wing, government-hating, gun-toting nut who strapped on his body armor, stocked a pickup truck with guns and ammo, and set off up the California coast to San Francisco in order to start killing employees at the previously obscure Tides Foundation in hopes of sparking a political revolution.

Thankfully, the planned domestic terrorist attack never came to pass because California Highway Patrol officers pulled Williams over for drunk driving on his way to his killing spree. Williams quickly opened fire, wounding two officers during a lengthy shootout.

http://www.huffingtonpost.com/eric-boehlert/glenn-becks-incendiary-an_b_660429.html

Nähdäkseni islamin ja kristinuskon välisiä sovitteluja voidaan -ja tulee -käydä muilla tasoilla ja areenoilla kuin WTC-raunioilla. En minäkään hyväksyisi sitä, että jollekin sodan runtelemalle paikkakunnalle rahdattaisiin vaikkapa Stalinin patsas ja perusteltaisiin sillä että nyt ryhdymme hieromaan yhteisymmärrystä siitä miten oppisimme ymmärtämään paremmin toisiamme. Sehän nyt olisi vallan absurdia, kuten pääministeri Kiviniemi totesi äskettäin eräästä toisesta yhteisymmärrysesityksestä.