Fundamentalismista ja arvomaailman rapautumisesta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Muslimien aikomukset rakentaa moskeija 9/11-iskujen naapurustoon on saanut ei-niin-yllättäen kristillisen oikeiston hätkähtämään.

Kiista kulkee jotenkin näin: evankelinen oikeisto valittaa, että tavalliset muslimit eivät ole pyytäneet kylliksi anteeksi WTC:n terrori-iskuja. Muslimit: ”Ymmärrämme huolemme. Me haluamme rakentaa maltillisen islamilaisen, uskontojen välistä yhteisymmärrystä promotoivan kulttuurikeskuksen kahden korttelin päähän ground zerosta.” Oikeisto: ”Miten he kehtaavatkin aikoa rakentaa moskeijan WTC-alueelle?!?”

Paras kommentti on tullut vuoden 2012 esivaaleista unelmoivalta Newt Gingrichiltä: ”Niin kauan kuin Saudi Arabiassa ei ole kirkkoja tai synagogia, ‘ground zeron’ lähellä New Yorkissa ei pitäisi olla moskeijaa.”

Okei. Eli paras tapa taistella islamilaista fundamentalismia ja uskonnonvapauden puutetta on… kristillinen fundamentalismi ja uskonnonvapauden rajoittaminen?

Newt on ihan terävä kaveri. Miehen paha huti todistaa, että poliittinen kunnianhimo teekutsujen aikakaudella vaatii älykkäiltäkin republikaaneilta vapaaehtoista typeryyden syleilyä sekä amerikkalaisten arvojen vahvaa kyseenalaistamista.

Soundtrack: Nusrat Fateh Ali Khan, Shahen-Shah.