Frank Lautenberg, viimeinen veteraani

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Frank Lautenberg, New Jerseyn senaattori, kuoli maanantaina 89 vuoden iässä. Lautenbergin kuolema edustaa yhden aikakauden loppua.

Edesmennyt viiden kauden senaattori oli senaatin viimeinen toisen maailmansodan sotaveteraani. Vaikka Lautenberg oli liberaali demokraatti, hän oli konsensus-sukupolven politiikko, edustaen sotakokemuksen yhdistämää sukupolvea demokraatteja sekä republikaaneja. Heitä leimannut keskinäisen yhteistyön ja kunnioituksen sekä puoluerajat ylittävien ystavyyksien aikakausi on, valitettavasti, nyt ohi.

Sotaveteraanien aikakausi oli senaatin kulta-aikaa. Nostalgia on aina vaarallista eikä menneisyyttä pidä romantisoida liikaa, mutta 1960-80 lukujen riitaisassa ilmapiirissä kongressin sotaveteraanit muistuttivat hyvien tapojen ja solidaarisuuden tärkeydestä. Euroopassa ja Aasiassa taistelleet miehet osasivat asettaa poliittiset erimielisyydet oikeaan perspektiiviin. Republikaanit kuten Bob Dole, John Warner ja Strom Thurmond sekä demokraatit kuten Lautenberg, Daniel Inouye sekä George McGovern arvostivat toisiaan sekä kunnioittivat toistensa vakaumuksia – kiivaista väittelyistä ja vahvoista poliittisista erimielisyyksistään huolimatta.

Lautenberg oli myös kovanyrkkinen poliittinen kampanjoija, joka osasi lyödä lujaa sekä paikoitellen myös vyön alle. Osavaltionsa värikkäiden poliittisten traditioiden mukaisesti Lautenberg ymmärsi, että vaalit ovat liki darwinistista taistelua eloonjäämisestä. Kaikki haavat eivät aina parantuneet täydellisesti.

Politiikkona Lautenberg ponnisti liberaalien demokraattien ”yhteiskunta tietää mikä on sinulle hyväksi” -koulukunnasta. Lopetettuaan tupakoinnin hän ryhtyi johtamaan tupakan vastaista taistelua. Hän myös työskenteli alkoholimyynnin ikärajan nostamiseksi nykyiseen 21 vuoteen sekä kampanjoi rattijuoppous-promillerajojen laskemisen puolesta. Mies oli myös sitkeä käsiaseiden vapaan kaupan vastustaja.

Yksi poliittinen aikakausi on nyt päättynyt, ja senaatti on hieman köyhempi sen johdosta. Paras kunnianosoitus Lautenbergille sekä hänen edustamalleen aikakaudelle olisi, jos senaatin nykyiset demokraatit ja republikaanit voisivat yrittää seurata edeltäjiensä esimerkkiä sekä kävellä käytävän toiselle puolelle kättelemään kollegoitaan.

Soundtrack: Kaddish senaattori Lautenbergin muistolle.