Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Fox News: mediasta propagandaksi

Marko Maunula
Blogit Americana 12.11.2009 16:31

Fox Newsin metamorfoosi uutiskanavasta propagandatorveksi alkaa olla valmis. Nyt se on jo valmis suoraan valehteluun.

Jon Stewartin Daily Show, uutissparodia sekä poliittisen satiirin mestari, käräytti pari päivää sitten Foxin kuvamateriaalinsa manipuloinnista. Kanava käytti vanhaa kuvamateriaalia yrittäessään esitellä lässähtäneen oikeistolaisen protestin suurena menestyksenä.

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Sean Hannity Uses Glenn Beck’s Protest Footage
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political Humor Health Care Crisis

Fox aloitti konservatiivisena vaihtoehtona CNN:lle. Alkutaipaleella sen oma uutistuotanto oli ookoo, ja jotkut kanavan oikeistolaisista kommentaattoreista parhaimmillaan laajensivat julkisen keskustelun kenttää.

Bushin hallinnon rapistuessa ja konservatismin perusideologian kärsiessä pahoja kolauksia Foxin muodonmuutos kiihtyi. Raportointi väistyi selittelyiden ja suoran propagandan tieltä.

Obaman presidenttiyden myötä Foxista on tullut Republikaanisen puolueen todellisuudesta vieraantuneen Sarah Palin -siiven puhetorvi. Se ei enää edes yritä leikkiä puoluetonta tarkkailijaa, vaan raportoi oikeistolaishihhuleiden teejuhlista kuin faniklubin puheenjohtaja.

Mediakulttuurin tarkkailijoille Foxin edustama osallistuva ja avoimesti puolueellinen uutisointi lienee kiinnostava tutkimuskohde. Meille Jon Stewartin katsojille se tarjoaa tulevaisuudessa lisää ensiluokkaista viihdettä.

Soundtrack: Pink Floyd, See Emily Play.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Vasemmistoliberaalin Marko Maunulan lienee mahdoton kirjoittaa seuraavaksi blogimerkintää otsikolla MSNBC: mediasta propagandaksi. Suomen Kuvalehti voisi etsiä jonkun kirjeenvaihtajan Yhdysvaltoihin, joka ainakin yrittää olla puolueton.

MSNBC on liberaalinen kanava, totta, mutta en seuraa sita kovinkaan usein. Silti, heti kun kuulen heidan vaaristelevan kuvamateriaalia seka syyllistyvan suoraan valehteluun, teen heista hetimiten blogipatkan.

Eipä yhtään tee pahaa kertoa, minkälaatuista journalismia ja sanomalehtimiestyötä Fox nykyisin harjoittaa (ja on harjoittanut aiemminkin). FOX´han oli juuri keskeisesti auttamassa ja levittämissä GW Bushin uuskonservatiivisen hallituksen vääristeltyä propagandaa (ja pimittämässä tietoa) kaikesta siitä ihmisyyttä ja kansaivälistä oikeutta loukanneesta toiminnasta, mihin ko. hallinto syyllistyi (halveksattavimpana kaikesta tietenkin KIDUTUKSEN hyväksyntä ja käyttö ja sen outsourcing ulkomaille kidutuskeskuksiin).

FOX on esimerkki mediasta, joka on myynyt itsensä ja journalistiset periaatteet ja ryhtynyt hallituksen kätyriksi. Kiitos asiallisesta raportoinnista FOX´in nykyisistä vääristelyistä ja valehtelusta.

Heikkik taitaa olla näitä viisaita, jotka uskovat, että puolueettomuus on sitä, kun molemmat osapuolet saavat yhtä paljon palstailaa. Jos yksi sanoo, että maapallo on pyöreä, ja toinen, että se on pannukakku, molempien näkemykset pitää esittää aivan yhtä arvokkaina.

Kuunnelkaa ja katsokaa sitä Fox kanavaa ja tehkää sitten omat johtopäätöksenne. Itse olen seurannut kyseistä kanavaa jo vuosia ja eipä siinä jää paljon selittelyjen varaa, kun valehdellaan ja vääristellään faktoja ja puhutaan mitä sylki suuhun tuo. Se olisi ihan hyvä pääperiaate ”uutiskanavalle”, että otetaan edes asioista pikkaisen selvää ennenkuin niitä ruvetaan totuutena julistamaan. En itse ole mikään äärivasemmistolainen, mutta joku raja pitää itseään uutiskanavaksi kutsuvalla olla.

Fox Newsin pitäisi todella olla uutiskanava,nyt se on samalla tasolla kuin demokraattinen puolue.Puoluetoiminnalla ja uutiskanavalla pitäisi olla ero.

Kun nyt sitten Bush ja Palin on vedetty mukaan,mitäköhän se ”The Change” aikoo tehdä Irakin Afganistanin ja Guantamon suhteen lähiaikoina?
Minulle on syntynyt vaikutelma ,että niillä kysymyksillä ei ole merkitystä muulloin kuin republikaanien ollessa vallassa,olenko oikeassa?

Friends:
Please understand that Fox News offers 1) News and 2) commentary.
Reasonable Americans can understand the distinction and recognize the value of the separation between the two.
Often in the U.S. media, this barrier is too indistinct, and reporting becomes tainted by the political or social perspectives of the broadcaster.
Among the more unfortunate displays of an abuse of executive privilege in the United States, however, is when a federal executive decides to deride one network and bar members of his adminsitration from appearing on it. This appears to cut too close to an infringement on our Constitution’s First Amendment, which bars Congress (ie the federal government) from making any law that would abridge freedom of the press (and all related media).
Freedom of the press means, in part, fhe freedom to challenge officials of one’s govenment.