Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Fox News ja huoli tähtilipusta

Blogit Americana 6.8.2012 13:03
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Fox News on ollut taas valppaana. Uutiskanava valitti pari päivää sitten, että amerikkalaiset olympiavoittajat eivät ole kyllin patrioottisia. Kanava haluaisi enemmän ultranationalistista mesoamista kisoihin.

Veto on taattua Foxia. Uutiskanavaa teeskentelevä propagandakoneisto johdonmukaisesti etsii aiheita, jotka edesauttavat amerikkalaisten jakautumisessa sekä hihhulioikeiston sapen nostamisessa. Silti, tämä aihe on melko hupaisa yliampuminen jopa Foxin pojilta ja tytöiltä.

Olympiakisoissa menestyviä amerikkalaisia sekä heidän kannattajiaan ei yleensä voi syyttää patriotismin puutteesta. Sinipunavalkoinen asustus, tähtilippujen heilutus ja rytmikäs ”U-S-A!” -rallatus kuuluvat useiden kisavieraiden sekä vapaalla olevien atleettienkin habitukseen. Foxin mielestä tämä ei ole ollut Lontoossa kylliksi. Kanava on erityisesti huolissaan siitä, että amerikkalaisten voimistelijoiden kilpa-asut eivät heijasta Yhdysvaltain lipun värejä.

Foxin pomoja tämä aihe ei, tietenkään vaivaa oikeasti. Uutiskanavan keksimä patriotismi-vaje vain tarjoaa jälleen yhden mahdollisuuden energisoida lähiöiden vihaiset valkoiset konservatiivit ja teekutsujen hihhulit, sekä vetää rajaviivoja oikean ja väärän Amerikan väliin. Monet urheilijat ovat afroamerikkalaisia tai kaupunkien asukkeja ja yleensä tietoisia maailmasta Kansasin ulkopuolella, eli sellaisinaan epäilyttäviä tyyppejä.

Foxin pomot myös pelkäävät, että olympiamenestys kääntyy pian hyväntuulisuudeksi ja tyytyväisyydeksi, ja tämä on republikaaneille pahaksi vaalien alla. Kanava tekee parhaansa ruokkiakseen suuttumusta ja yleistä tyytymättömyyttä koko maailmaa kohtaan. Tässä taistelussa jopa urheilijat, maansa menestyksen puolesta hullun lailla raatavat nuorukaiset, ovat propagandakoneistolle vapaata riistaa.

Soundtrack: Prince and the Revolution, America.