Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Finanssilain uudistus läpi: voitto Obamalle ja Amerikalle

Marko Maunula
Blogit Americana 19.7.2010 17:18

Finanssilain uudistus läpäisi Kongressin viime viikolla. Obama vahvistaa lain nimikirjoituksellaan keskiviikkona. Laki on Obamalle ja demokraateille merkittävä saavutus.

Uusi laki edustaa ensimmäistä merkittävää tarkastusta säännöstelyn purkamisen ideologiaan vuosikymmeniin. Kun jopa säännöstelyn purkamisen ideologit ja käsikassarat, kuten entinen Fed-pomo Alan Greenspan sekä George W. Bushin valtionvarainministeri Henry ”Hank” Paulson ovat julkisesti myöntäneet markkinoiden itsesäännöstelyn epäonnistumisen, finanssimarkkinoilla on filosofisen itsetarkastelun sekä lainsäädännön tarkastamisen aika.

Uusi laki mm. tehostaa piensijoittajien kuluttajansuojaa, lisää läpinäkyvyyttä, pakottaa isot sijoitusrahastot tiedottamaan toimistaan ja kaupoistaan aikaisempaa paremmin, sekä valtuuttaa säännöstelijät ottamaan ohjat pulassa olevista finanssitaloista jos niiden mahdollinen romahdus uhkaa markkinoita laajemmin. (Lue Wall Street Journalin hyvä summaus lain avainpykälistä.)

Ei niin yllättäen, republikaanit sekä Wall Street ovat tuominneet lain, mutta valitukset ovat olleet symbolisia seka ponnettomia. Wall Streetillä ei ole pahemmin kanttia vastustaa säännöstelyä loppuvuoden 2008 tapahtumien varjossa. Todellisuuspohjaiset republikaanit myös tietävät lain tarpeellisuuden, mutta räksyttävät vaalistrategisista syistä.

Laki ei ole täydellinen, mutta askel parempaan. Itse olisin toivonut näkeväni Glass-Steagall lain paluun, mutta hyvä edes näin.

Eräs lain läpimenon tärkeitä sivujuonia on presidentti Obaman ja kongressin demokraattien hiljainen tehokkuus sekä yllättävä selkäranka.

Liberaalit ovat valittaneet, että Obama on ollut tehoton presidentti, joka ei ole vastannut heidän unelmiinsa sosiaalidemokraattisesta Amerikasta. Finanssikriisin jälkimainingeissa he olisivat halunneet Obaman ottavan pankit ainakin tilapäisesti valtion omistukseen. Liberaalit olivat myös pettyneitä terveydenhoidon uudistukseen, sillä se ei johtanut sosialisoituun terveydehoitoon. Nyt he kitisevät finanssilain hampaattomuudesta.

Liberaalit olivat ilmeisesti kiinnostuneempia Obaman kampanjan muodosta kuin sisällöstä, sillä he eivät selvästikään kuunnelleet ehdokkaan puheita. Obama oli ja on ennen kaikkea maltillinen demokraatti, joka uskoo amerikkalaisen yhteiskuntamallin pohjimmaiseen tehokkuuteen.

Republikaanit haukkuvat Obamaa sosialistiksi. Liberaalit valittavat, että Obama ei ole sosialisti. Kahden räksyttävän lauman välissä Obama on Nancy Pelosin ja Harry Reidin avustuksella hiljaisesti ja tehokkaasti korjannut amerikkalaisen kapitalismin pahimpia epäkohtia, kuten surkean terveydenhoitojärjestelmän sekä villin lännen kulttuurissa eläneen finanssisektorin. Hän ei ole tullut tekemään vallankumousta, vaan tarpeellista remonttia.

Obama on vakiinnuttanut asemansa keskitien presidenttinä. Kunhan ylipolitisoituneiden viime vuosien hysteria palaa loppuun, ja teekutsujen ja kampuksien kiihko laantuu, amerikkalaiset palaavat taas sen luonnolliseen poliittiseen kotiinsa, maltilliseen keskustaan. Siellä Obama jo odottaa heitä.

Soundtrack: Billy Bragg, Waiting for the Great Leap Forward.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kannatttas Obaman vaan katella setelipainonsa perään,lähtee telat kohta lentoon..